Alro a înregistrat o pierdere netă de 17 milioane de lei în primul semestru

Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat o pierdere netă de 17 milioane de lei, în primul semestru din 2013. În aceeaşi perioadă a anului trecut compania obţinea încă un profit net de 26 de milioane de lei.
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 06:47
Alro a înregistrat o pierdere netă de 17 milioane de lei în primul semestru

Cifra de afaceri a Alro Slatina (ALR)  a fost de 1,06 miliarde de lei, în prima jumătate a anului 2013, în scădere faţă de veniturile de 1,16 miliarde de lei, din perioada similară din 2012, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Pierderea, ca şi profitul de anul trecut sunt ajustate în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate (IFRS, v. mai jos).

Conducerea companiei pune rezultatele financiare din prima jumătate a lui 2013 pe seama conjuncturii externe.

„Cotaţia aluminiului pe piaţa internaţională a atins noi minime. Pentru a face faţă acestui context nefavorabil şi complex, Alro a implementat noi soluţii de reducere a costurilor şi s-a axat pe creşterea vânzărilor pentru produsele cu valoare adăugată mare, pentru a-şi menţine competitivitatea“, a declarat Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al Alro S.A.

De asemeni, „costurile totale cu energia, inclusiv cele pentru eco-taxe, au continuat să pună presiune pe rezultatele financiare finale raportate de companie”, a mai spus Marian Năstase. Alro acuză taxele impuse pe consumul de energie (certificate verzi, taxa de cogenerare etc).

În S1 2013, Alro Slatina (ALR) a continuat să investească în extinderea capacităţii de producţie pentru produse cu valoare adăugată mare, înregistrând o creştere a livrărilor de aluminiu procesat.

Vânzările de aluminiu primar au scăzut uşor, comparativ cu S1 2012 (71.168 tone în S1 2013, faţă de 73.624 tone în S1 2012).

Compania a căutat să-şi reducă cheltuielile ci energia prin procesarea deşeurilor de aluminiu.  În S1 2013, Alro a realizat o creştere a vânzărilor de produse procesate, de la 32.912 tone, în S1 2012, la 36.711 tone.

La rândul său, Grupul Alro Group a raportat, în primele şase luni ale acestui an, o producţie totală de aluminiu de 124.648 de tone, nivel similar cu cel înregistrat în S1 2012 (124,567 tone).

Grupul a crescut producţia de aluminiu procesat cu peste 3.000 de tone, de la 45.356 tone, în S1 2012, la 48.518 tone, în S1 2013.

Producţia de alumină (materia primă pentru Alro) de la Alum Tulcea, a înregistrat o uşoară scădere, 203.320 tone, comparativ cu 215.800 tone în S1 2012, în timp ce producţia de bauxită a scăzut la 368.989 one, în S1 2013, comparativ cu 586.758 tone, în S1 2012, din cauza condiţiilor nefavorabile înregistrate în Sierra Leone (climă, diferenţe sociale etc.).

NOTĂ: Profitul net ajustat reprezinta profitul net al societăţii, minus deprecierea activelor fixe, plus/(minus) (pierderile)/ câştigurile/ din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru contabilitatea de acoperire, plus/(minus) impozitul pe profit amânat.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...