Alro a trecut pe profit anul trecut şi a raportat un rezultat net de peste 67 milioane de lei

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a trecut pe profit anul trecut şi a raportat un rezultat net de 67 de milioane de lei comparativ cu o pierdere netă de 24 de milioane de lei, în 2015, potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - joi, 16 feb. 2017, 07:54
Alro a trecut pe profit anul trecut şi a raportat un rezultat net de peste 67 milioane de lei

Profitul operaţional s-a situat la 170 de milioane de lei, faţă de 157 de milioane de lei, în 2015, iar profitul net ajustat preliminar a depăşit 100 de milioane de lei, în creştere faţă de anul 2015 când acesta a fost de 45 milioane de lei.

Cifra de afaceri a combinatului siderurgic s-a situat la 2,1 miliarde de lei, în uşoară scădere comparativ cu anul precedent, când a atins 2,3 miliarde de lei.

‘Investiţiile realizate de-a lungul anilor în tehnologie şi în reducerea consumurilor specifice, precum şi în extinderea gamei de produse şi creşterea calităţii ne-au ajutat să revenim pe profit după mai mulţi ani consecutivi de pierdere, într-o perioadă încă dificilă pentru industria noastră’, a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro SA.

Potrivit companiei, valoarea vânzărilor Alro a fost afectată de continua scădere a preţului aluminiului pe pieţele internaţionale, deşi volumul vânzărilor a crescut pentru segmentul de aluminiu primar şi a rămas constant pentru segmentul de aluminiu procesat. Astfel, nivelul mediu al preţului aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a fost, în 2016, de 1.605 dolari/tonă, comparativ cu 1.661 dolari/tonă, în 2015. Producţia totală de aluminiu primar a fost de 273.000 de tone, în 2016, în creştere faţă de 2015, când a fost de 271.000 de tone, iar producţia de aluminiu procesat a fost 79.000 de tone, un nivel similar cu cel înregistrat în 2015. Vânzările au atins 2,1 miliarde de lei în 2016, faţă de 2,3 miliarde de lei, în 2015.

Costul bunurilor vândute a scăzut la 1,8 miliarde de lei, în 2016, faţă de 2 miliarde de lei, în 2015, Alro reuşind să captureze şi să valorifice reducerea preţurilor de materii prime de pe pieţele internaţionale. Totodată, mai mult de 10% din aluminiul primar produs la Alro provine din deşeuri reciclate. Pentru acest tip de aluminiu, consumul de energie electrică este cu 90% mai mic, comparativ cu cel pentru producţia aluminiului electrolitic. În plus, cheltuielile generale s-au situat cu peste cinci milioane de lei sub nivelul din anul 2015.

Compania a investit 76 de milioane de lei în cursul anului 2016 pentru modernizări tehnologice şi a demarat un proiect cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională, care vizează investiţii în cercetare-dezvoltare, pentru îmbunătăţirea infrastructurii de cercetare pentru plăcile din aliaj de aluminiu tratate termic, cu aplicaţii industriale de înaltă calificare.

De asemenea, Alro a investit în reducerea consumului de apă industrială şi în modernizarea dispeceratului său energetic, cu impact pozitiv asupra costurilor finale.

Potrivit sursei citate, rezultatele financiare preliminare nu sunt auditate şi nu cuprind rezultatul testului de depreciere a investiţiilor în filiale. Ca urmare, rezultatele finale auditate ale Alro S.A. pentru anul 2016 pot diferi semnificativ faţă de cele incluse în comunicatul de miercuri.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...