Alro a trecut pe profit în primul trimestru

Compania Alro SA unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est a înregistrat rezultate financiare pozitive în primele trei luni ale acestui an, raportând un profit net ajustat de 23 de milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 44 de milioane de lei, în perioada similară din 2014, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), au anunţat, vineri, reprezentanţi ai Alro SA.
Economica.net - vin, 15 mai 2015, 09:05
Alro a trecut pe profit în primul trimestru

‘Rezultatele noastre dovedesc că avem operaţiuni puternice şi solide, că am luat măsurile corecte pentru reducerea costurilor şi pentru adaptarea la contextul internaţional, dar şi că ne-am axat pe mixul corect de produse. Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2015, fluxurile de numerar ale companiei au fost puternic afectate de plata aferentă achiziţiei de certificate verzi pentru anul 2014, pentru care am fost nevoiţi să apelăm la finanţare bancară. Totuşi, având în vedere finalizarea legislaţiei privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi suntem optimişti că plata efectuată în T1 2015 pentru cota integrală este ultima de acest fel, în viitor având de plătit cota redusă, care va putea fi suportată de fluxurile de numerar ale companiei în perioada următoare. În plus, măsurile de reducere a costurilor de producţie la unul dintre cele mai scăzute niveluri înregistrate pentru tehnologia noastră şi în actualul context economic, îmbunătăţirea mixului de produse, dar şi calitatea acestora au contribuit la atingerea acestor rezultate’, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

În primul trimestru din 2015, Alro a continuat să se axeze pe fabricarea de produse cu o valoare adăugată mare, crescând producţia de aluminiu procesat la aproximativ 20.900 tone, de la 20.100 tone în T1 2014, scrie Agerpres. Producţia totală de aluminiu primar a crescut la 66.300 tone, de la 62.600 tone, în T1 2014, înregistrând o cifră de afaceri de 598 milioane de lei, în creştere de la 496 milioane de lei, în perioada similară din 2014.

Vânzările de aluminiu au crescut şi ca valoare datorită creşterii cotaţiei pe Bursa Metalelor de la Londra, de la un preţ mediu de 1.708 USD/tonă, în T1 2014, la 1.800 de USD/tonă, în primul trimestru din acest an.

Alro continuă să implementeze un program de investiţii axat pe reducerea dependenţei energetice prin creşterea eficienţei pentru acest sector, precum şi pe creşterea capacităţii de procesare a deşeurilor din Turnătoria Eco, având o ţintă de 50.000 de tone/an. De asemenea compania a bugetat cheltuieli cu investiţiile, pentru 2015, de aproximativ 59 de milioane de dolari şi vizează extinderea portofoliul de clienţi prin mărirea capacităţii de producţie pentru produsele cu valoare adăugată mare.

Cifră de afaceri afaceri a fost de 598 de milioane de lei, în T1 2015,comparativ cu 496 milioane de lei, în T1 2014. Alro a înregistrat un EBIT pozitiv de 96 de milioane de lei, faţă de un EBIT negativ de 39 de milioane de lei, în T1 2014.

Producţie de aluminiu primar a fost de 66.300 tone, comparativ cu 62.600 tone, în T1 2014, iar producţie de aluminiu procesat a totalizat 20.900 tone, comparativ cu 20.100 tone, în T1 2014.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România) şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Te-ar mai putea interesa și
Aaylex One SA, societatea creată în urma fuziunii dintre Avicola Buzau şi 15 firme din grup; detaliile fuziunii
Aaylex One SA, societatea creată în urma fuziunii dintre Avicola Buzau şi 15 firme din grup; detaliile fuziunii
Avicola Buzău şi alte 15 societăţi care fac parte din grupul Aaylex vor fuziona prin contopire. Ca urmare a fuziunii, cele 16 firme din grupul Aaylex vor fi dizolvate, fără să intre în......
Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica
Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica
Directorul companiei Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că sistemul de termoficare din București este într-o situație ...
Apel al SUA şi UE pentru aderarea la proiectul de acord privind reducerea emisiilor de metan
Apel al SUA şi UE pentru aderarea la proiectul de acord privind reducerea emisiilor de metan
Uniunea Europeană şi Statele Unite au lansat un apel sâmbătă altor state să adere la proiectul lor de acord privind ...
Sorin Ion, Ministerul Educaţiei: Peste 1.000 de copii – confirmaţi pozitiv în prima săptămână de şcoală
Sorin Ion, Ministerul Educaţiei: Peste 1.000 de copii – confirmaţi pozitiv în prima săptămână de şcoală
Peste 1.000 de copii au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19 în prima săptămână de şcoală, a declarat, sâmbătă, ...