1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 27 º

Companii

Alro: Din analiza noastră, energia cumpărată de la Hidroelectrica nu este ajutor de stat

Reprezentanţii producătorului de aluminiu Alro Sltina (ALR), unul dintre beneficiarii contractelor directe cu Hidroelectrica, afiirmă că din analiza proprie nu rezultă că achiziţia energiei electrice de la Hidroelectrica ar fi ajutor de stat.

25 apr, 2012 | Mediafax

"Aşteptăm confirmarea oficială şi detalii din partea Comisiei Europene. Suntem pregătiţi să cooperăm pe deplin cu Comisia Europeană pentru lămurirea tuturor aspectelor. Din analiza noastră nu rezultă în niciun fel că am fi beneficiat de vreun ajutor de stat", se arată într-un comunicat al producătorului de aluminiu.

Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri că iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.

Alro are în derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru achiziţia a 3 TWh de energie electrică anual (aproximativ 5% din consumul naţional - n.r.) la un preţ "foarte apropiat de costul de producţie al Hidroelectrica", potrivit CE.

În comunicatul publicat miercuri de către CE, sunt menţionate, printre beneficiarii energiei de la Hidroelectica, companiile Alro şi ArcelorMittal.

La fel ca şi Alro, ArcelorMittal susţine că nu a beneficiat de nici un ajutor de stat cumpărând energie la preţuri mici de la producătorul de electricitate Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, şi expiră în 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preţuri sub media pieţei.

Comisia doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.
Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, şi acoperă aproximativ 30% din consumul de energie la nivel naţional.

La sfârşitul anului trecut Hidroelectrica a început, la cererea Fondului Monetar Internaţional (FMI), să renegocieze aceste contracte. Compania a cerut beneficiarilor să accepte creşterea preţurilor de livrare, scăderea cantiăţilor furnizate şi reducerea perioadei de derulare a acordurilor, în caz contrar urmând să reziliere acordurile.

Termenul iniţial pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit pentru sfârşitul anului trecut, dar a fost prelungit de mai multe ori. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, anunţa, în urmă cu o săptămână, că negocierile sunt aproape de final, iar Guvernul va anunţa rezultatul "undeva după Paşte".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO