Alro: Profit de 2,8 ori mai mic, de 78,8 milioane lei, în primele nouă luni

Profitul net al producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) a scăzut de 2,8 ori în primele nouă luni din acest an, la 78,8 milioane lei (17,7 milioane euro), rezultatul fiind afectat de deteriorarea pieţei internaţionale a aluminiului şi de livrările de energie tot mai scăzute de la Hidroelectrica.
Economica.net - joi, 15 nov. 2012, 08:26
Alro: Profit de 2,8 ori mai mic, de 78,8 milioane lei, în primele nouă luni

În perioada similară a anului trecut, compania a consemnat un profit net de 222,4 milioane lei.

„Rezultatele financiare pentru primele nouă luni au fost afectate de deteriorarea pieţei internaţionale a aluminiului, ceea ce a condus la scăderea comenzilor si a preţurilor. În acest context dificil, Alro şi-a implementat, în continuare, strategia pe termen lung, axându-se pe produsele cu valoare adăugată mare şi adaptându-şi producţia la situaţia actuală a pieţei. De asemenea, am continuat programul de investiţii, pentru a îmbunătăţi portofoliul de produse şi calitatea acestora”, a declarat într-un comunicat vicepreşedintele CA, Marian Năstase.

Rezultatele financiare ale companiei au fost afectate şi de scăderea cantităţii de electricitate livrată de principalul furnizor, Hidroelectrica, care a intrat in insolvenţă. În acest context cele două părţi au negociat clauzele contractuale şi au ajuns la un acord pentru 3 TWh/an de energie verde, până în 2018, utilizând o nouă formulă de preţ.

Pentru o perioadă din prima jumatate a anului 2012, Alro a cumpărat o cantitate semnificativă de energie de pe PZU si de pe Piaţa de Echilibrare, la costuri mai mari.

Cifra de afaceri a înregistrat o scădere de 7% în primele nouă luni, la 1,58 miliarde lei (356 milioane euro).

Alro a realizat investiţii de 17,2 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an.

Producţia totală de aluminiu primar pentru primele trei trimestre ale lui 2012 a fost de 186.735 de tone, în scădere cu 12.550 de tone, de la 199.285 de tone, în primele nouă luni ale lui 2011. De asemenea, producţia de aluminiu procesat a crescut cu 7.034 de tone, la 48.676 de tone.

Preţul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME) a debutat anul acesta în scădere, ajungând la la 1.800 dolari/tonă, în comparaţie cu minima de 2.200 dolari/tonă, din aceeasi perioadă din 2011. În primele nouă luni ale lui 2012, preţul maxim pe tona de aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra a fost cu 500 de dolari mai mic în comparaţie cu aceeaşi periuoadă din 2011.

Compania şi-a păstrat numărul de angajaţi, la 2.513, în primele nouă luni din 2012, în comparaţie cu 2.510, la finalul lunii septembrie 2011.

Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală si de Est, fiind controlat de grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki. Vimetco deţine 84,19% din acţiunile Alro, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 10,21%.

Acţiunile Alro au închis sesiunea de tranzacţionare de miercuri în scădere cu 3,72%, la preţul de 1,709 lei. La această cotaţie capitalizarea Alro este de 1,219 miliarde lei (268 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...