Alro Slatina a avut o pierdere netă ajustată de 115 milioane lei, în primele nouă luni din 2014

Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2014, o pierdere netă ajustată de 115 milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 21 de milioane de lei în perioada similară din 2013, conform unui comunicat remis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - vin, 14 nov. 2014, 10:08

Potrivit Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Cifra de afaceri a companiei, în primele nouă luni ale anului 2014, a fost de 1,44 miliarde de lei, faţă de 1,5 de miliarde de lei în primele nouă luni din 2013, scrie Agerpres.

‘Alro şi-a crescut nivelul vânzărilor de aluminiu procesat, ca parte a strategiei sale pe termen lung axată pe produsele cu valoare adăugată mare, dar, din cauza unor factori pe care nu i-am putut controla, cum ar fi piaţa internaţională a aluminiului şi taxele legate de energie, compania noastră a continuat să înregistreze pierderi’, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

Acesta a subliniat că trimestrul al treilea a fost unul dificil pentru companiei, marcat de reducerea cererii, în special în luna august.

‘Al treilea trimestru al acestui an a fost unul dificil, marcat de scăderea cererii, în special în luna august, şi de o creştere competiţională într-o piaţă care se confruntă cu supraproducţie. În aceste condiţii, ultimele schimbări legislative privind schema de sprijin pentru sectorul energiei regenerabile reprezintă o soluţie vitală pentru continuarea operaţiunilor noastre. În ciuda costurilor ridicate, care nu au fost în controlul nostru, am decis să continuăm şi chiar să creştem investiţiile pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, încercând astfel să contracarăm parţial condiţiile dificile din piaţă’, a mai spus Năstase.

Vânzările cantitative de produse de aluminiu au înregistrat un uşor avans, de 1%, faţă de perioada similară a anului 2013, cu o creştere de 7% a vânzărilor de aluminiu procesat, în timp ce vânzările de produse de aluminiu primar s-au redus cu aproximativ 3%.

Factorii externi au continuat să aibă un impact semnificativ asupra rezultatelor Alro. Principalii factori au fost preţul scăzut al aluminiului pe piaţa internaţională (media aferentă perioadei ianuarie – septembrie 2014 la Bursa de Metale din Londra a fost de 1.833 de dolari/tonă, în vreme ce în perioada similară a anului 2013 a fost de 1.871 de dolari/tonă), precum şi costurile mari cu eco-taxele. Astfel, doar în 2014 compania a plătit aproximativ 90 de milioane de lei pentru cota de certificate verzi aferentă anului 2013, în vreme ce în perioada similară din 2013 a plătit aproximativ 34 de milioane de lei pentru cota de certificate verzi aferenta anului 2012.

Pentru a încerca să anihileze aceste condiţii dificile din piaţă, Alro a continuat să se concentreze pe fabricarea produselor cu valoare adăugată mare şi pe creşterea eficienţei operaţiunilor sale. Conducerea companiei a continuat implementarea de măsuri care să asigure sustenabilitatea operaţiunilor, cum ar fi printre altele diversificarea riscului privind achiziţia de energie şi continuarea investiţiilor pentru dezvoltarea activităţii operaţionale.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., o societate cu capital privat, care desfăşoară operaţiuni în România, China şi Sierra Leone şi este listată la Bursa de Valori de la Londra. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principala piaţă de desfacere pentru produsele Alro este Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România), dar compania îşi exportă produsele şi în SUA şi Asia.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...