Alro Slatina a avut o pierdere netă ajustată de 115 milioane lei, în primele nouă luni din 2014

Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2014, o pierdere netă ajustată de 115 milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 21 de milioane de lei în perioada similară din 2013, conform unui comunicat remis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - vin, 14 nov. 2014, 10:08

Potrivit Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Cifra de afaceri a companiei, în primele nouă luni ale anului 2014, a fost de 1,44 miliarde de lei, faţă de 1,5 de miliarde de lei în primele nouă luni din 2013, scrie Agerpres.

‘Alro şi-a crescut nivelul vânzărilor de aluminiu procesat, ca parte a strategiei sale pe termen lung axată pe produsele cu valoare adăugată mare, dar, din cauza unor factori pe care nu i-am putut controla, cum ar fi piaţa internaţională a aluminiului şi taxele legate de energie, compania noastră a continuat să înregistreze pierderi’, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

Acesta a subliniat că trimestrul al treilea a fost unul dificil pentru companiei, marcat de reducerea cererii, în special în luna august.

‘Al treilea trimestru al acestui an a fost unul dificil, marcat de scăderea cererii, în special în luna august, şi de o creştere competiţională într-o piaţă care se confruntă cu supraproducţie. În aceste condiţii, ultimele schimbări legislative privind schema de sprijin pentru sectorul energiei regenerabile reprezintă o soluţie vitală pentru continuarea operaţiunilor noastre. În ciuda costurilor ridicate, care nu au fost în controlul nostru, am decis să continuăm şi chiar să creştem investiţiile pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, încercând astfel să contracarăm parţial condiţiile dificile din piaţă’, a mai spus Năstase.

Vânzările cantitative de produse de aluminiu au înregistrat un uşor avans, de 1%, faţă de perioada similară a anului 2013, cu o creştere de 7% a vânzărilor de aluminiu procesat, în timp ce vânzările de produse de aluminiu primar s-au redus cu aproximativ 3%.

Factorii externi au continuat să aibă un impact semnificativ asupra rezultatelor Alro. Principalii factori au fost preţul scăzut al aluminiului pe piaţa internaţională (media aferentă perioadei ianuarie – septembrie 2014 la Bursa de Metale din Londra a fost de 1.833 de dolari/tonă, în vreme ce în perioada similară a anului 2013 a fost de 1.871 de dolari/tonă), precum şi costurile mari cu eco-taxele. Astfel, doar în 2014 compania a plătit aproximativ 90 de milioane de lei pentru cota de certificate verzi aferentă anului 2013, în vreme ce în perioada similară din 2013 a plătit aproximativ 34 de milioane de lei pentru cota de certificate verzi aferenta anului 2012.

Pentru a încerca să anihileze aceste condiţii dificile din piaţă, Alro a continuat să se concentreze pe fabricarea produselor cu valoare adăugată mare şi pe creşterea eficienţei operaţiunilor sale. Conducerea companiei a continuat implementarea de măsuri care să asigure sustenabilitatea operaţiunilor, cum ar fi printre altele diversificarea riscului privind achiziţia de energie şi continuarea investiţiilor pentru dezvoltarea activităţii operaţionale.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., o societate cu capital privat, care desfăşoară operaţiuni în România, China şi Sierra Leone şi este listată la Bursa de Valori de la Londra. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principala piaţă de desfacere pentru produsele Alro este Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România), dar compania îşi exportă produsele şi în SUA şi Asia.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile digitale de plată precum Afterpay, care permit o plată ulterioară,......
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca de automobile Lancia va deveni 100% electrică în 2026 la nivel global, iar marca Alfa Romeo va face acelaşi lucru ...
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
Compania DHL Express, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de curierat din lume, a anunțat marți că a încheiat ...