Alro Slatina, lovită dur de factura la energie: Pierdere de 141 mil. lei în 2014, cu 64% mai mare decât în 2013

Producătorul de aluminiu a înregistrat profit operațional, afacerile şi producţia au crescut, dar costul energiei şi preţul încă mic al metalelor au condus la creşterea pierderii nete.
Economica.net - lun, 16 feb. 2015, 07:58
Alro Slatina, lovită dur de factura la energie: Pierdere de 141 mil. lei în 2014, cu 64% mai mare decât în 2013

Alro S.A., unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est a înregistrat la 31 decembrie 2014 o pierdere netă ajustată preliminară de 141 milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 86 milioane de lei, în 2013, în conformitate cu standardele IFRS, potrivit unui comunicat al companiei. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 2% în 2014, comparativ cu 2013, la două miliarde de lei, de la 1,95 miliarde de lei, în anul anterior.

„Măsurile de creştere a eficienţei operaţiunilor noastre, de reducere a consumurilor de energie şi investiţiile de circa 500 de milioane de dolari realizate în ultimii 10 ani ne-au ajutat să înregistrăm un rezultat operațional pozitiv, în ciuda unor factori externi companiei care au continuat să afecteze negativ rezultatul final,” a declarat în comunicat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro S.A.

„Taxele asupra energiei, prețul încă scăzut al aluminiului pe piețele internaționale și aprecierea semnificativă într-un timp foarte scurt în decembrie a dolarului american au făcut ca şi anul trecut să continuăm să înregistrăm pierderi. Suntem încrezători, însă, că măsurile recente de reducere cu până la 85% a cotei de certificate verzi pentru industrie, aprobate la finele lui 2014, vor avea un impact pozitiv asupra activităţii noastre. Acestea, împreună cu noile tehnologii implementate şi cu creşterea eficienţei ne vor permite să continuăm strategia de dezvoltare pe termen lung”, a mai adăugat Marian Năstase.

„Rezultatele companiei au fost influenţate semnificativ, și în 2014, de costurile cu eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă, Alro înregistrând cheltuieli de 550 milioane lei pentru certificatele verzi şi pentru taxa de cogenerare în ultimii patru ani, din care 130 milioane de lei în 2014.

În plus, anul 2014 a continut să fie marcat de un preț scăzut al aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME), acesta atingând un nou minim istoric al ultimilor cinci ani de 1.642 USD/ tonă în luna februarie 2014, deşi media anului a fost similară cu cea a lui 2013, respectiv 1.867 USD/ tonă, faţă de 1.845 USD/ tonă” se arată în comunicat.

„În acest context internaţional dificil, marcat, încă din 2013, de restructurări şi de închideri de capacităţi de producţie, Alro a continuat programele de creştere a eficienţei, pentru a-şi menţine competitivitatea la nivel internaţional. Astfel, au fost înregistrate efecte pozitive ca urmare a operării capacităţii de reciclare a deşeurilor de aluminiu, atât la nivel de consum energetic, cât şi la nivel de cost al materiei prime. În plus, compania a crescut, constant, vânzările de produse cu valoare adăugată mare, pentru care marja de profit este superioară.

În aceste condiţii, Alro a înregistrat un EBIT pozitiv de 51 milioane de lei, faţă de un EBIT negativ de 211 milioane de lei, în 2013.

Compania a continuat să mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu procesat. Anul trecut, producţia totală de aluminiu primar a fost de 263.000 de tone, în timp ce producţia de aluminiu procesat a atins 78.000 de tone, în creştere cu 7.000 tone faţă de 2013. În 2014, Alro a înregistrat o creştere a vânzărilor pentru produsele cu valoare adăugată mare cu 6.000 de tone, în timp ce segmentul de aluminiu primar a raportat vânzări similare cu cele din 2013″, mai spun cei de la Alro.

Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 de tone pe an. Alro, care este şi cel mai mare consumator de energie electrică din România, are trei capacităţi de producţie în România, două la Slatina şi una la Tulcea, şi este deţinutp de grupul Vimetco, grup controlat de omul de afaceri rus Vitali Machitski.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un an
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un ...
Fermierii români au cumpărat anul trecut din SUA semințe de floarea-soarelui în valoare totală de aproximativ 41,6 milioane de dolari, valoarea fiind cu 42% mai mare decât în 2019. Peste 87%......
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat joi la Antena 3 că de la operatorul aerian de stat, TAROM, au plecat ...
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul ...
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Începând de vineri (7 mai), ora 16:00, și până luni (10 mai), ora 08:00, la Biblioteca Națională din București și ...