Alstom, declarat câștigător al licitației pentru 37 de trenuri electrice. Cum vor arăta și unde vor circula FOTO

Compania ALSTOM Ferroviaria SpA a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru achiziția a 37 de trenuri electrice noi pentru transportul de călători, de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.
Ion Dobreanu - joi, 04 nov. 2021, 16:10
Alstom, declarat câștigător al licitației pentru 37 de trenuri electrice. Cum vor arăta și unde vor circula FOTO

„Cele 37 trenuri (20 provenind din contractul de bază și 17 din activarea opțiunii suplimentare), vor fi primele trenuri electrice cumpărate de România”, scrie oficialul de Transporturi pe pagina proprie de Facebook. El adaugă că acestea se vor alătura celor trei trenuri electrice Hyperion produse în țară, la Craiova, și operate de Softrans.

tren alstom romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trenurile electrice (RE-IR) au o capacitate de transport de peste 300 persoane/tren, la o viteză maximă de circulație de 160 km/h. Pentru asigurarea calității vehiculelor, trenurile sunt cumpărate cu servicii de reparații incluse, pe minimum 15 ani, potrivit lui Scrioșteanu.

tren alstom romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Achiziția se bazează pe rezultatele unui studiu de fezabilitate realizat sub egida Băncii Europene de Investiții, cu sprijinul JASPERS, și este co-finanțată din fonduri europene nerambursabile. Pentru a răspunde obiectivelor naționale și europene privind combaterea efectelor schimbărilor climatice, designul ramelor electrice va respecta cerințele legale privind protecţia mediului în ceea ce priveşte funcţionarea, întreținerea şi eliminarea/reciclarea.

 

tren alstom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noile trenuri ale României urmează să fie utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare, urmărindu-se o deservire echilibrată a teritoriului:

 1.  București Nord – Constanța
 2. București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
 3. București Nord – Brașov – Cluj
 4. Brașov – Deda – Cluj
 5. București Nord – Brașov
 6. București Nord – Iași
 7. București Nord – Suceava
 8. București Nord – Galați
 9. București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani- Simeria
 10. București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
 11. Cluj – Timișoara
 12. Cluj – Suceava – Iași

Prin finalizarea procedurii de achiziție publică, CFR Călători se apropie de momentul introducerii în circulație a primului lot consistent de trenuri de la achiziția faimoaselor Săgeți Albastre de la începutul anilor 2000, mai spune oficialul din Transporturi.

tren alstom romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Achiziția este una foarte importantă pentru transportul de persoane din România, în condițiile în care prezentul parc de material rulant deţinut de operatorii de serviciu public feroviar din România, cu capital public sau privat, şi-a depăşit deja durata ciclului său de viaţă sau este aproape de finalul acestuia.

UPDATE – comunicat ARF

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat la rândul său că a desemnat Alstom Feroviaria S.p.A. câştigătoare a procedurii de licitaţie publică pentru achiziția materialului rulant nou destinat transportului inter-regional de călători (trenuri electrice inter-regionale RE-iR).

Oferta financiară a societății Alstom Feroviaria S.p.A. a fost de 1,309 miliarde de lei fără TVA (pentru 20 de rame – n.r.), contractul de achiziţie publică urmând a fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii.

Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM și bugetul de stat, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul: 1,311 miliarde de lei – 3,714 miliarde de lei (fără TVA) – (contravaloarea a 20 rame electrice inter-regionale RE-IR și mentenanța lor asigurată pe 15 ani, cu posibilitatea dublării cantității și perioadei de mentenanță).

Obiectivul general al contractului îl reprezintă achiziționarea de material rulant nou pentru pasageri (inclusiv conceptul de întreținere), care va fi distribuit operatorilor feroviari de călători din România, pe bază de act adițional la contractele de servicii publice, ce urmează a fi elaborate în conformitate cu Regulamentul UE 1370/2007, modificat prin Regulamentul UE 2338/2016 și prevederile legislației din România.

Contractul prevede pe lângă livrarea celor 20 de rame electrice și mentenanța acestora pe o perioadă de 15 ani de la livrarea fiecărei rame electrice, urmând ca acestea să fie livrate în termen de 31 de luni de la semnarea contractului, precum și instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea trenurilor și a aplicațiilor software.

Achiziționarea noilor rame electrice inter-regionale va contribui la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Autoritatea de Reformă Feroviară – structură specializată aflată în subordinea Ministerului Transporturilor – are ca obiect de activitate implementarea reformei în sectorul feroviar, conform Master Planului General de Transport, care este orientată pe câteva direcții majore, cum ar fi: restructurarea reţelei de transport feroviar, atribuirea contractelor de servicii publice către operatorii de transport feroviar, introducerea indicatorilor de performanţă care să stea la baza monitorizării contractelor de servicii publice legal încheiate, introducerea unor programe de eficientizare a activităţilor desfăşurate în sectorul de transport feroviar, precum și achiziționarea de material rulant care se va preda, în condițiile legii, operatorilor de transport public feroviar de călători.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autostrada Sibiu – Făgăraș, aprobată de comitetul interministerial. Traseul de 68 km, împărțit în patru tronsoane – secretar de stat
Autostrada Sibiu – Făgăraș, aprobată de comitetul interministerial. Traseul de 68 km, împărțit în patru tronsoane ...
Comitetul interministerial a aprobat astăzi proiectul Autostrăzii Sibiu- Făgăraș, după ce studiul de fezabilitate fusese ...
Criza din Kazahstan – Contractul de Securitate Colectivă și Acordul de Menținere a Păcii au devenit baza legală pentru desfășurarea pe termen scurt a misiunii, anunţă MAE RK
Criza din Kazahstan – Contractul de Securitate Colectivă și Acordul de Menținere a Păcii au devenit baza legală ...
Misiunea forțelor de menținere a păcii CSTO, inițiată de Republica Kazahstan, a fost finalizată cu succes, în prezent.
Arafat: Situaţia infectărilor nu este îngrijorătoare, dar necesită precauţie pentru următoarele două-trei săptămâni
Arafat: Situaţia infectărilor nu este îngrijorătoare, dar necesită precauţie pentru următoarele două-trei săptămâni
Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), consideră că situaţia actuală ...