Alternativele pensiilor private și asigurărilor de viață: Au apărut primele fonduri de investiții pe termen de 12 și 14 ani, cu expunere pe piața internă și externă

SAI Certinvest SA a lansat două fonduri de investiţii cu orizont de timp prestabilit, Certinvest TARGET 2035 şi Certinvest TARGET 2045. Practic, sunt primele fonduri de investiții pe termen lung, de 12, respectiv 22 de ani, cu expunere atât pe piața internă cât și cea internațională. Cele două fonduri se poziționează ca alternative de investiții la fondurile de pensii private și asigurările de viață cu acumulare de capital. Diferența este dată de faptul că lichiditatea este mult mai mare, investițiile putând fi trase trimestrial între 1 și 25 ale lunii respective, fără penalizări.
Gabriela Ţinteanu - lun, 23 oct. 2023, 14:48
Alternativele pensiilor private și asigurărilor de viață: Au apărut primele fonduri de investiții pe termen de 12 și 14 ani, cu expunere pe piața internă și externă

Cele două fonduri de investiţii răspund numeroaselor solicitări primite de la investitori din piața locală de capital privind completarea portofoliului cu soluţii de investiţii pe termen lung, cu expunere atât pe piaţa locală cât şi internaţională, arată un comunicat de presă al instituției.

Produsele financiare cu orizont de timp prestabilit sunt extrem de populare în afara României, în special în rândul persoanelor care au obiective pe termen lung, cum ar fi achiziţionarea unei case, şcolarizarea copiilor la universităţi internaţionale de top, o retragere mai devreme din câmpul muncii, sau asigurarea de venituri suplimentare la vârsta pensionării.

Certinvest TARGET 2035 investeşte într-o primă fază în proporţie de 70% în acţiuni şi în titluri de participare tranzacţionate care investesc preponderent în acţiuni, în timp ce fondul Certinvest TARGET 2045 investeşte într-o primă fază în proporţie de 95% în acţiuni şi în titluri de participare tranzacţionate care investesc preponderent în acţiuni.

Expunerea ambelor fonduri este diversificată la nivel global şi are toleranţă mai mare la risc în primii ani, când orizontul investițional este îndepărtat. Alocarea activelor se reorientează treptat către instrumente financiare cu venit fix, astfel încât riscul investiţional să fie redus pe măsură ce data ţintă se apropie.

Spre deosebire, însă, de fondurile de pensii private, aceste produse au un nivel ridicat de lichiditate. Astfel, un investitor îşi poate retrage investitia trimestrial, în perioada în care fondul este deschis pentru operaţiuni de răscumpărare, respectiv 01-25 ale lunilor martie, iunie, septembrie sau decembrie – şi nu doar în momentul atingerii orizontului de timp prestabilit.

Ȋn plus, fondurile cu orizont de timp prestabilit reprezintă o opţiune de investiţie diversificată care este ajustată automat în timp, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului. Nu în ultimul rând, costurile de tranzacţionare sunt menţinute la minimum, cele două fonduri beneficiind de comision 0 atât la subscriere cât şi la răscumpărare.

„Lansarea produselor Certinvest TARGET 2035 şi TARGET 2045 reprezintă un pas important în diversificarea ofertei noastre pentru piaţa locală de capital, fiind primele produse din portofoliul Certinvest cu expunere şi pe pieţele internaţionale. Sperăm să fie primite bine de piaţă, cu atât mai mult cu cât răspundem unor cereri foarte specifice privind orizontul de timp dorit”, a declarat Alina Huidumac, Director Executiv SAI Certinvest.

SAI Certinvest a înregistrat o creştere de 492% a numărului de conturi noi deschise în platforma InvestOnline.ro în primul trimestru al anului 2023 faţă de ultimul trimestru al anului trecut, şi o creştere de 631% a numărului de depuneri în fondurile deschise de investiţii administrate de societate, comparativ cu ultimul trimestru din 2022. Un semnal pozitiv înregistrat de societate privind loializarea clienţilor este dat de creşterea cu 61% a investiţiilor recurente lunare în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu aceaşi perioadă a anului 2022.

SAI Certinvest are ȋn administrare 6 fonduri deschise de investiţii, 5 fonduri de investiţii alternative şi peste 100 de portofolii administrate privat.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...