Am câştigat războiul cu grecii: telemeaua de Ibăneşti va fi declarată oficial românească

România a convins Comisia Europeană că telemeaua de Ibăneşti este un produs cu origini româneşti şi nu greceşti. Astfel, în câteva luni vom avea primul produs românesc cu denumire de origine protejată.
Economica.net - Dum, 07 feb. 2016, 21:58
Am câştigat războiul cu grecii: telemeaua de Ibăneşti va fi declarată oficial românească

România a câştigat disputa cu Grecia pe tema telemelei care, spuneau grecii,  seamănă foarte mult cu a lor „telemes (τελεμες)”, un cuvând ce desemnează tot un sortiment de brânză. Acceştia au depus, anul trecut, opoziţie la înregistrarea sortimentului „Telemea de Ibăneşti” ca denumire de origine protejată (D.O.P) şi au prelungit astfel procedurile prin care România urma să aibă un prim produs cu denumire de origine protejată (DOP). Cererea privind protecția denumirilor de origine în cazul „telemea de Ibăneşti” a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE în data de 10 ianuarie 2015. „Opoziţia cu Grecia s-a rezolvat. Partea română a venit cu argumente tehnice şi legate de tradiţii pe care le-am comunicat Comisiei. Acum, trebuie să se facă traducerea în toate  statele membre, după care să se acorde protecţia la nivelul UE”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate situaţiei. Potrivit acestora, nu există un termen limită până la care Comisia Europeană trebuie să publice decizia de acordare a DOP în Jurnalul Oficial al UE, dar, din experienţa altor state, procedura poate dura 1-3 luni.

România este singura ţară din UE care are un singur produs protejat comercial la nivelul comunităţii europene: magiunul de Topoloveni care a obţinut sigla de produs cu indicaţie geografică protejată (IGP) în 2011.

Creştere de 30% a business-ului Mirdatod

În timp ce la nivelul Comisiei se derulează ultimele proceduri pentru înregistrarea „telemea de Ibăneşti” ca DOP, în judeţul Mureş procesatorul Mirdatod SRL, compania care a depus dosarul pentru obţinerea protecţiei UE pentru acest produs, se pregăteşte de noi investiţii, după un 2015 cu creştere a producţiei ” Momentan vrem să fim siguri că avem certificatul în mână. În România nu mai exiostă un astfel de produs  (cu DOP n.red)) şi nu ştim ce se va întâmpla. Noi sperăm să putem face o promovare a produsului mult mai bună , să dezvoltăm business-ul şi să ne valorificăm superior produsele”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Mircea Todoran, unul dintre acţionarii companiei.

Mirdatod a sistat anul trecut exporturile către Italia şi Marea Britanie, dar speră să le reia după primirea atestatului. ” Vom încerca să creştem exporturile pe care le-am sistat pentru că piaţa externă este foarte dură. Cu produsul omologat, sperăm că vom avea mai multe şanse”, mai spune Todoran.

Compania procesează acum în jur de 30.000 de litri de lapte pe zi şi şi-a bugetat pentru anul acesta o creştere cu 50% a capacităţii prin inaugurarea unei noi hale de producţie. În 2015, Mirdatod  a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 6 milioane de euro, cu 30% peste nivelul din 2014.”În 2015 am crescut cu 30% , până la aproximativ 6 milioane de euro, urmare a creşterii producţiei, a marketingului, dar şi a calităţii produselor. Oamenii caută produsele noastre pentru că producem lactate din lapte. Sunt multe produse pe piaţă, în special importate, făcute din cu totul altceva decât lapte”, susţine Tododarn care atrage atenţia asupra faptului că „românii nu sunt patrioţi”. „Producătorii români pierd pentru că produsele lor stau pe rafturi lângă cele de import pe eticheta cărora nu se spune din ce sunt făcute, sau se specifică în mod mincinos”, spune oficialul Mirdatod nemulţimit şi de activitatea legislativă din România.

„Guvernul ar trebui s dea legi mai bune. Acum , ei fac legi, iar noi trebuie să ieşim în stradă pentru a le modifica. Nu ştim ce se întâmplă, începând de la Codul Fiscal până la multitudinea de ordine şi ordonanţe. Nimic nu este clar şi suntem la mâna inspectorilor care trebuie să ne controleze. Cred că legi ca la noi nu există nicăieri „, a mai declarat Todoran.

Ce înseamnă D.O.P şi IGP

Potrivit legislaţiei în vigoare, produsele cu denumire de origine protejată (D.O.P) desemnează acele alimente originare dintr-un anumit loc, regiune şi a căror calitate sau caracteristici se datorează mediului geografic. De asemenea, etapele de producţie se desfăşoară, toate, în zona geografică delimitată. Spre deosebire, certificatul de produs cu indicaţie geografică protejată (IGP) se acordă alimentelor originare dintr-un anumit loc, regiune sau ţară care au o anumită calitate, reputaţie sau o altă caracteristică ce poate fi atribuită în principal originii geografice a produsului. În cazul acestor produse, cel puţin una dintre etapele de producţie se desfăşoară în zona geografică delimitată.

Avantajele D.O.P şi IGP

Sistemul referitor la denumirile de origine protejate (D.O.P) și la indicațiile geografice protejate (IGP) prevede protejarea pe întregul teritoriu al Uniunii Europene a denumirilor care oferă practic valoare adăugată respectivelor produse. Din datele Comisiei Europene reiese faptul că în jur de 20% din schimburile comerciale cu produse cu D.O.P sau IGP sunt transfrontaliere, certificarea având un important rol economic. Practic, faptul că un producător obţine pentru un produs pe care îl fabrică o denumire de origine protejată sau indicaţie geografică protejată presupune că proprietatea intelectuală îi este protejată pe tot teritoriul comunitar, dar şi că beneficiază de o vizibilitate crescută în scopuri comerciale, sub forma denumirii, astfel cum este înregistrată, a unui logo și a termenilor rezervați „denumire de origine protejată” sau „indicație geografică protejată” și a acronimelor acestora, „DOP” și „IGP”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...