Amânarea cu un an a termenului pentru înfiinţarea ISCTR, proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat luni, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care vizează amânarea cu un an a termenului pentru înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier (ISCTR).
Economica.net - lun, 10 feb. 2020, 16:24
Amânarea cu un an a termenului pentru înfiinţarea ISCTR, proiect adoptat de Senat

„Având în vedere sarcina bugetară ce rezultă din finanţarea unei noi instituţii integral de la bugetul de stat şi luând în considerare faptul că până la sfârşitul anului nu mai există cadrul şi timpul necesar pentru promovarea şi aprobarea unui act normativ sub forma unui proiect de ordonanţă a Guvernului sau de lege, se impune prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr 352/2015 până la 1 ianuarie 2021”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2019 privind prorogarea termenului prevăzut la art. III din Legea nr. 352/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2011 privind înfiinţarea ISCTR.

În proiect se menţionează că activitatea de verificare şi control în privinţa transportului rutier de marfă şi persoane „va fi afectată prin imposibilitatea exercitării ei, fapt ce conduce la afectarea interesului public, prin neasigurarea unor servicii de transport la standardele impuse de reglementările specifice stabilite la nivel european, aplicabile în domeniu”.

Liderul grupului parlamentar UDMR, senatorul Cseke Attila, a declarat în plen că, deşi grupul său susţine acest proiect de act normativ, Ordonanţa dată de Guvern arată ineficienţă şi neprofesionalism în administraţia publică centrală.

„Această ordonanţă arată o ineficienţă şi un neprofesionalism la administraţia publică centrală. Nu se poate ca Parlamentul să voteze o lege prin care să stabilească un regim juridic a acestui inspectorat de stat şi anume de schimbare dintr-o instituţie finanţată din venituri proprii într-o instituţie integral finanţată de bugetul de stat (…). Când se va termina această chestiune că Parlamentul votează o lege şi patru ani de zile se tergiversează şi trebuie prorogat din nou termenul de intrare în vigoare a aceste legi? Şi eu nu discut acum de un guvern sau altul. Aici discutăm de cei care probabil lucrează în această instituţie, pentru că ei trebuiau să pregătească ceea ce era necesar pentru ca acest lucru să se întâmple. Suntem puşi în faţa faptului şi nu putem să facem altceva decât să susţinem această ordonanţă pentru că e necesară pentru funcţionare”, a precizat Cseke Attila.

Senatorul USR Allen Coliban şi-a exprimat, la rândul lui, regretul pentru faptul că Executivul a ignorat, vreme de mai bine de patru ani, o lege dată de Parlament.

„E regretabil că s-a ajuns aici. Se pare că Executivul a ignorat, vreme de mai bine de patru ani, o lege dată de Parlamentul României. Vă solicit să veniţi în comisie (n.r. pentru transporturi), o dată la cel puţin trei luni, cu un raport de progres”, i-a cerut senatorul USR reprezentantului Guvernului.

Senatul este primul for legislativ sesizat.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...