Imprimeria Naţională a rămas fără bani din cauza cardurilor de sănătate

Imprimeria Naţională, instituţia obligată să execute, potrivit legii, cardurile de sănătate a trebui să se împrumute aproximativ 3,3 milioane de euro pentru că a rămas fără bani pentru efectuarea plăţilor exigibile.
Alina Stanciu - mar, 05 feb. 2013, 22:07
Imprimeria Naţională a rămas fără bani din cauza cardurilor de sănătate

Amânarea distribuţiei cardurilor de sănătate, de la 1 ianuarie 2013 (aşa cum prevăd normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate (HG 900/2012) ) la o dată încă neanunţată oficial, aduce mari prejudicii financiare Companiei Naţionale „Imprimeria Naţională”, insituţia desemnată să execute aceste carduri.

Pentru că a achiziţionat deja materiile prime şi materialele necesare realizării cardurilor, instituţia a rămas la finele anului trecut fără bani, ajungând în situaţia de a nu-şi mai putea achita obligaţiile financiare. În consecinţă, a trebuit să apeleze la un credit bancar în valoare de aproximativ 3,3 milioane de euro, pe care l-a contractat de la BCR în regim de urgenţă. „Pentru asigurarea implementării acestui priect important (cardurile de sănătate n.red) Imprimeria Naţională a achiziţionat materii prime şi materiale, dar punerea cardului în circulaţie a fost amânată urmare a unor factori exogeni. Deoarece până la finele anului 2012 şi nici până la această dată nu s-au primit comenzile pentru producerea cardurilor, neputând fi livrate şi încasate, compania a fost confruntată cu un deficit de numerar, neputându-şi achita obligaţiile exigibile de plată rezultate din totalitatea relaţiilor comerciale, fapt ce ar fi condus la sincope în derularea în bune condiţii a activităţii companiei, cu un impact reputaţional asociat”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii CN „Imprimeria Naţională”.

În ceea ce priveşte motivul pentru care instituţia nu a făcut o licitaţie publică pentru accesarea creditului, oficialii companiei ne-au declarat că a fost o situaţie de urgenţă, iar aceasta a fost singura cale legală pentru a o soluţiona. „În cazul unei licitaţii, durata până la semnarea contractului este de minimum 100 de zile. În consecinţă, unica posibilitate legală a fost procedura de negociere fără publicarea unui anunţ prealabil, fiind invitate primele 5 bănci din România, din care s-au depus două oferte admisibile, asigurându-se astfel un mediu concurenţial adecvat” .

Amintim că potrivit unei ordonanţe care a intrat în vigoare în decembrie 2012 (HG 900/2012) „utilizarea cardului naţional de asiguraări sociale de sănătate de catre asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se face începând cu 1 ianuarie 2013.” Numai că până acum doar 320 de arădeni au primit aceste carduri, cu caracter temporar, în cadrul unui proiect pilot . După finalizarea acestui pilot, autorităţile ar fi trebuit să înceapă distribuţia în toată ţară, lucru care nu s-a întâmplat pe motiv că ar trebui să se facă noi testări. În consecinţă, este posibil ca asiguraţii să primească aceste carduri de abia în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...