Amânarea privatizării Oltchim a fost din cauza lipsei de pregătire a investitorilor – administrator special

Administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu, a declarat marţi, într-o şedinţă la Prefectura Vâlcea, că amânarea privatizării combinatului a fost cauzată de lipsa de pregătire a investitorilor pentru cazul Oltchim.
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 11:00
Amânarea privatizării Oltchim a fost din cauza lipsei de pregătire a investitorilor - administrator special

‘Faptul că s-a amânat de patru ori termenul de privatizare al Oltchim nu a fost din cauza unei lipse de investitori, ci a lipsei lor de pregătire pentru a veni să investească la Oltchim. Şi aici mă refer la consorţiul chinezesc, mă refer şi la ultimii care au cumpărat caietul de sarcini, colegii noştri de la USG, care doresc şi ei să participe la această privatizare, mă refer la SIF care a încercat si el să participe, obţinând nişte sume pentru preţul Oltchim, toţi cei care au dorit privatizarea pe module şi nu pe sistem integrat, ceea ce pentru acţionari nu avea sens, să vindem pe module, pentru că a vinde pe module înseamnă acţionari diferiţi, interese diferite şi nu ar fi mers unitar, cum a fost gândit să funcţioneze combinatul’, a precizat Stănescu.

Din punct de vedere al negocierilor cu OMV, acesta spune că s-au oprit în aşteptarea investitorului interesat de ambele active, Arpechim şi Oltchim.

‘Ne-am oprit pentru că aşteptăm investitorul. Pentru că statul român, ca să cumpere rafinăria Arpechim, trebuie, a doua zi, să o vândă investitorului selectat pentru Oltchim. Altfel nu are sens să o ţină, să investească în ea, pentru că, dacă ar putea să o ţină, ar investi în ea, ar investi în Oltchim. Aşteptăm investitorul, semnăm contractul. Mai avem mici probleme de mediu care trebuie discutate cu Ministerul Mediului, am discutat cu Consiliul Concurenţei şi ne-am luminat asupra unui eventual ajutor de stat şi am ajuns la concluzia că nu există. Iar din punct de vedere al conversiei creanţelor bugetare în acţiuni, am creat această ordonanţă unde am făcut posibilă această conversie. Ea este o soluţie, dar nu este o una salvatoare. Dacă ne uităm la toată masa credală, cât convertim? 400 de milioane, rămânem totuşi cu 400 de milioane datorii’, a adăugat administratorul special al combinatului.

Acesta spune că ‘s-a încheiat un contract de finanţare de 1 milion jumătate şi sunt în discuţii şi pentru alte finanţări’.

‘Fapt ce ne va permite să deschidem secţia oxo şi nu ne oprim aici. Secţia oxo nu ne duce pe plus în acest moment, dar ne duce aproape de zero, ca nivel de pierderi. Ca să ajungem pe plus, trebuie să deschidem şi cealaltă secţie (…) Ieri am fost la Ministerul Muncii cu foştii salariaţi. Ni s-a spus că singurul lucru pe care îl pot face dumnealor în calitatea lor de minister este să facă o reconversie profesională, acordând gratuitate pentru cursuri, primă de instalare de 3500 de lei dacă se relochează în alt oraş ca forţă de muncă. Urmează să mergem cu foştii salariaţi şi la Ministerul de Finanţe, să găsim o soluţie legală pentru a reuşi achitarea acelor plăţi compensatorii. Până atunci rămâne varianta ca,atunci când se va privatiza combinatul, să plătim aceste salarii compensatorii’, a adăugat Stănescu.

Conducerea Oltchim a avut marţi o întâlnire cu sindicatele, la sediul Instituţiei Prefectului, pentru a se prezenta situaţia economică a combinatului şi perspectivele de dezvoltare pentru următoarele 6 luni.

Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013 şi este propus pentru a fi privatizat în luna decembrie a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Dezvoltării a decontat peste 100 de milioane de lei pentru proiectele realizate prin PNDL
Ministerul Dezvoltării a decontat peste 100 de milioane de lei pentru proiectele realizate prin PNDL
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 102.409.533,29 de lei, în vederea decontării facturilor pentru 153 de obiective de investiţii realizate......
Air Claim a fost listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București
Air Claim a fost listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București
Air Claim, companie care facilitează începând din 2018 obţinerea de despăgubiri pentru pasagerii transportului aerian, ...
OnePlus Nord 2 5G se lansează în România
OnePlus Nord 2 5G se lansează în România
OnePlus a lansat OnePlus Nord 2 5G, cel mai nou membru al liniei de smartphone-uri mai accesibile a companiei, OnePlus Nord. ...
EMA a autorizat administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna persoanelor cu vârste între 12 și 17 ani
EMA a autorizat administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna persoanelor cu vârste între 12 și 17 ani
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vineri utilizarea vaccinului anti-COVID-19 Moderna pentru grupa de ...