Amatorii de acţiuni Transelectrica dau ordinele la preţul minim. Respectă indicaţiile brokerilor

În cele mai multe ordine de subscriere date în primele două zile ale ofertei publice de acţiuni Transelectrica a fost preferat preţul minim, de 14,9 lei pe titlu, potrivit raportărilor Bursei de Valori Bucureşti. Cea mai mare diversitate de preţuri este întâlnită pe segmentul de ofertă dedicat investitorilor mici. Cele mai multe ordine corespund recomandărilor brokerilor.
Adrian N. Ionescu - joi, 15 mart. 2012, 17:09
Amatorii de acţiuni Transelectrica dau ordinele la preţul minim. Respectă indicaţiile brokerilor

Modul foarte transparent de derulare a ofertei publice de vânzare a pachetului de 15% din acţiunile Transelectrica (simbol bursier TEL), deţinut de Stat, permite identificarea tendinţelor în care se încadrează preferinţele investitorilor prin raportările periodice ale evoluţiei subscrierilor,în funcţie de volum şi de preţ, accesibile chiar pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Preţul final al ofertei de acţiuni Transelectrica, vândute de stat, ar putea fi cel minim, după felul în care au decurs primele două zile ale ofertei. Din cele peste 346.000 de acţiuni subscrise în primele două zile ale ofertei (care acoperă doar 3,15% din totalul celor oferite), peste 83% au fost comandate la preţul minim de 14,9 lei/titlu.

Regula ofertei este ca, după încheierea acesteia, să se stabilească un preţ final care să permit[ vânzarea a cel puţin 70% din acţiunile oferite. Acesta este pragul la care oferta este considerată un succes.

Ordinele date la preţuri superioare celui final stabilit vor fi executate şi ele. Acestea vor fi chiar executate integral, iar cele date la preţul final vor trece printr-o procedură de alocare pro-rata, dacă numărul acţiunilor cerute va fi mai mare decât al celor rămase după execuţia ordinelor la preţuri mai mari.

Pe segmentul marilor investitori, care trebuie să dea ordine de cel puţn 500.000 de lei, au subscrise 250.000 de caţiujni la preţul minim de 14,9 lei/titlu, dar şi la 15 lei.

Cele mai multe acţiuni ordonate pe segmentul micilor investitori (care pot cumpăra şi numai o singură acţiune), 33.569 de titluri, au fost subscrise tot la preţul minim, dar al doilea cel mai mare volum este înregistrat la preţul de 15 lei, care a fost unul dintre cele mai recomandate de brokeri.

Astfel, recomandarea analiştilor de la casa de brojeraj clujeană SSIF Broker (singura listată ea însăşi la BVB) este de subscriere sub pragul de 15,5 lei/acţiune.

Alte 2000 de acţiuni au fost subscrise chiar la acest preţ. şi alte câteva mii la 15,9 şi respectiv la preţul maxim, de 19,2 lei/ acţiune.

Motivul subscrierii la preţuri mari este nevoia de siguranţă a investitorilor că vor primi toate acţiunile cerute.

Oferta, intermediată de BCR şi  de casele de brokeraj Intercapital Invest şi Swiss Capital, va dura până în 27 martie, inclusiv, Consultanţa juridică aferentă pregătirii ofertei este asigurată de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNKDP), iar serviciile de due diligence financiar au fost asigurate de BDO Business Advisory. Raportul final de evaluare a fost validat de compania Preciss Consulting.

La preţuri mai mici de 16 lei/titlu se aşteptau analiştii şi brojkerii încă dinainte de anuţul detaliilor ofertei.

Unul dintre motivele recomandării unui preţ mic ţine de cererea previzibilă de curent electric, de care depind performanţele Transelectrica. „Perspectivele de evoluţie a economiei pe termen scurt sunt sub potenţial, cu impact nefavorabil pentru cererea de transport energie electrică. Pe termen mediu previzionăm o creştere a cantităţii de transport energie pe plan intern la un ritm mediu anual de aproximativ 2%-3%“, se spune în raportul SSIF Broker.

Transelectrica este supraevalută din punct de vedere al indicatorului PER (raportul dintre profitul pe acţiune şi preţul pe acţiune, n,r.), care este acum la un nivel de 14,37 – superior mediei companiilor similare de 11,02.

Pe de altă parte, compania este subevaluată din punctul de vedere al preţului raportat la vânzări (nivel de 0,45 – sub valoarea medie a companiilor analizate, de 0,98“, se mai arată în raportul SSIF Broker.

SSIF Broker estimează un preţ ţintă la bursă, în următoarele cel mult 12 luni,  de 11,94 lei / acţiune, ca urmare a creşterii ofertei de titluri pe piaţă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Moscova interzice activitatea organizației americane pentru promovare democrației Freedom House
Moscova interzice activitatea organizației americane pentru promovare democrației Freedom House
Rusia a declarat marţi indezirabilă organizaţia americană de promovare a democraţiei Freedom House, măsură care îi interzice activităţile în ţară, în plină tensiune cu Washingtonul şi......
Ursula von der Leyen și Donald Tusk susțin consolidarea industriei europene de armament
Ursula von der Leyen și Donald Tusk susțin consolidarea industriei europene de armament
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi premierul polonez Donald Tusk au pledat marţi pentru creşterea cheltuielilor ...
Lovitură dură pentru hackeri. A fost demascat liderul rus al LockBit, cea mai prolifică grupare de infractori ransomware
Lovitură dură pentru hackeri. A fost demascat liderul rus al LockBit, cea mai prolifică grupare de infractori ransomware
Liderul grupului rusofon de hackeri LockBit, care a revendicat mii de atacuri începând din 2020, a fost demascat și sancționat ...
Începe IPO Premier Energy, care ar urma să conducă la listarea companiei la BVB. Detaliile ofertei
Începe IPO Premier Energy, care ar urma să conducă la listarea companiei la BVB. Detaliile ofertei
Premier Energy PLC, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...