Amazon intră pe piața poloneză și va concura cu cea mai valoroasă firma locală, retailerul online Allegro

Amazon, cel mai mare retailer online din lume, a anunţat miercuri că va lansa un site destinat clienţilor din Polonia, care în prezent sunt deviaţi către un site din Germania, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 27 ian. 2021, 18:53
Amazon intră pe piața poloneză și va concura cu cea mai valoroasă firma locală, retailerul online Allegro

Piaţa poloneză de comerţ online în creştere a fost stimulată de cumpărăturile online din timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), iar Allegro, cea mai mare platformă locală de comerţ online, s-a bucurat de un debut fulminant la Bursa de la Varşovia. Dar, după anunţul Amazon, acţiunile Allegro au scăzut cu peste 7%.

Îndelung aşteptata intrare a Amazon va schimba probabil şi va stimula creşterea pieţei poloneze de comerţ online, a cărei valoare ar urma să ajungă la 25,25 de miliarde de dolari în 2024, apreciază analiştii.

„Dacă cineva vrea să-şi majoreze cota de piaţă, trebuie să o ia de la altcineva. Fiecare parte luată de Amazon va fi în detrimentul Allegro, dar şi comerţul online este în creştere”, a apreciat Konrad Ksiezopolski, analist la Haitong Bank.

Oficialii Allegro au declarat pentru Reuters că în ultimii ani în care firma a concurat cu Amazon numărul de clienţi a crescut.

Amazon este activ pe piaţa din Polonia din 2014, cu nouă centre logistice, dar clienţii sunt deviaţi către un site din Germania în limba poloneză, ceea ce majorează costurile.

„Următorul stadiu este introducerea ofertei noastre complete pentru clienţii polonezi şi acum este momentul să adoptăm această măsură”, a afirmat Alex Ootes, vicepreşedintele pentru extindere al Amazon în UE.

Allegro, înfiinţată în urmă cu peste 20 de ani pentru a rivaliza cu eBay, a devenit cea mai mare companie de la Bursa de la Varşovia, detronând dezvoltatorul de jocuri video CD Projekt RED, creatorul jocului de succes internaţional „The Witcher”.

Allegro a cunoscut o creştere remarcabilă, cifra de afaceri înregistrând un avans de 19% în 2018, de 31,1% în 2019 şi de 51,8% în cursul primelor şase luni din 2020. De asemenea, profitul net a ajuns la 289,7 milioane de zloţi (65 milioane euro) în primul semestru din 2020, faţă de 195,7 milioane de zloţi în perioada similară din 2019.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...