Amazon intră pe piața poloneză și va concura cu cea mai valoroasă firma locală, retailerul online Allegro

Amazon, cel mai mare retailer online din lume, a anunţat miercuri că va lansa un site destinat clienţilor din Polonia, care în prezent sunt deviaţi către un site din Germania, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 27 ian. 2021, 18:53
Amazon intră pe piața poloneză și va concura cu cea mai valoroasă firma locală, retailerul online Allegro

Piaţa poloneză de comerţ online în creştere a fost stimulată de cumpărăturile online din timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), iar Allegro, cea mai mare platformă locală de comerţ online, s-a bucurat de un debut fulminant la Bursa de la Varşovia. Dar, după anunţul Amazon, acţiunile Allegro au scăzut cu peste 7%.

Îndelung aşteptata intrare a Amazon va schimba probabil şi va stimula creşterea pieţei poloneze de comerţ online, a cărei valoare ar urma să ajungă la 25,25 de miliarde de dolari în 2024, apreciază analiştii.

„Dacă cineva vrea să-şi majoreze cota de piaţă, trebuie să o ia de la altcineva. Fiecare parte luată de Amazon va fi în detrimentul Allegro, dar şi comerţul online este în creştere”, a apreciat Konrad Ksiezopolski, analist la Haitong Bank.

Oficialii Allegro au declarat pentru Reuters că în ultimii ani în care firma a concurat cu Amazon numărul de clienţi a crescut.

Amazon este activ pe piaţa din Polonia din 2014, cu nouă centre logistice, dar clienţii sunt deviaţi către un site din Germania în limba poloneză, ceea ce majorează costurile.

„Următorul stadiu este introducerea ofertei noastre complete pentru clienţii polonezi şi acum este momentul să adoptăm această măsură”, a afirmat Alex Ootes, vicepreşedintele pentru extindere al Amazon în UE.

Allegro, înfiinţată în urmă cu peste 20 de ani pentru a rivaliza cu eBay, a devenit cea mai mare companie de la Bursa de la Varşovia, detronând dezvoltatorul de jocuri video CD Projekt RED, creatorul jocului de succes internaţional „The Witcher”.

Allegro a cunoscut o creştere remarcabilă, cifra de afaceri înregistrând un avans de 19% în 2018, de 31,1% în 2019 şi de 51,8% în cursul primelor şase luni din 2020. De asemenea, profitul net a ajuns la 289,7 milioane de zloţi (65 milioane euro) în primul semestru din 2020, faţă de 195,7 milioane de zloţi în perioada similară din 2019.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cum să alegi cea mai bună ofertă de energie electrică. Scurt ghid ANRE. VIDEO
Cum să alegi cea mai bună ofertă de energie electrică. Scurt ghid ANRE. VIDEO
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a publicat un tutorial video scurt în care arată cum se folosește comparatorul de tarife, un instrument foarte util pentru a alege cea mai...
O treime din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani – studiu
O treime din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani – studiu
Mai mult de o treime din firmele din România – 35% – se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani, arată rezultatele ...
Prima Development Group a finalizat primul proiect de locuințe din București
Prima Development Group a finalizat primul proiect de locuințe din București
Prima Development Group, este cel mai mare dezvoltator imobiliar din Oradea, a anunțat finalizarea primului proiect rezidențial ...
Ce urmează după Coronavirus – Comisarul UE pentru locuri de muncă atenţionează asupra unei potenţiale crize sociale după pandemie
Ce urmează după Coronavirus – Comisarul UE pentru locuri de muncă atenţionează asupra unei potenţiale crize sociale ...
Comisarul Uniunii Europene (UE) pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a atenţionat asupra unei potenţiale ...