1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

News

Amazon va permite vânzarea textelor "fan fiction" în Statele Unite ale Americii

Platforma online Amazon va permite vânzarea de eBook-uri de tipul "fan fiction" - texte scrise de admiratori drept continuare a unor fenomene literare celebre - în Statele Unite ale Americii, informează bbc.co.uk.

25 mai, 2013 | Mediafax

Autorii de "fan fiction" îşi pot vinde textele pe platforma Kindle a companiei. Literatura de tip "fan fiction" a devenit un adevărat fenomen şi este creată de admiratorii unor cărţi, filme şi show-uri TV. Deocamdată, acest tip de ficţiune este constrâns la bloguri, din cauza legislaţiei privind drepturile de autor.

Divizia TV a Warner Bros. a permis însă ca textele create de fanii a trei seriale produse de companie - "Gossip Girls", "The Vampire Diaries" şi "Pretty Little Liars" - să poată fi publicate.

Autorii de "fan fiction" vor putea încărca textele lor pe o platformă Amazon numită Kindle Worlds, care iniţial va putea fi accesată doar în Statele Unite ale Americii. Deocamdată Amazon nu a anunţat o dată oficială de lansare.

Autorii vor primi 35% din preţul textului dacă acesta are peste 10.000 de cuvinte şi 20% dacă textul are între 5.000 şi 10.000 de cuvinte. În schimb, Amazon Publishing va deţine drepturile globale de publicare pentru aceste texte. De asemenea, textele "fan fiction" cu conţinut sexual explicit nu sunt acceptate, anunţă compania.

Jurnalistul Jeff Bercovici a scris pe site-ul Forbes că platforma Kindle Worlds este "un fel de API (interfaţă a unei aplicaţii de programare) pentru IP (proprietate intelectuală)". Potrivit acestuia, printre cele mai populare fenomene în rândul autorilor de "fan fiction" se numără "Harry Potter", "Star Treck" şi "Buffy the Vampire Slayer".

Acest tip de literatură este detestat de unii autori şi încurajat de alţii, precum J.K. Rowling, Stephenie Meyer şi Joss Whedon. Celebra trilogie "Fifty Shades of Grey", care a fost vândută în peste 70 de milioane de exemplare, a fost iniţial scrisă de E.L. James ca fan fiction al seriei "Amurg", de Stephenie Meyer.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO