Ambasada SUA: Ne bucurăm că s-au făcut nominalizări pentru Parchete

Ambasada SUA la Bucureşti declară că se bucură pentru că s-au făcut nominalizările la funcţiile de conducere din Parchete şi precizează că încurajează o colaborare între premier, preşedinte şi CSM pentru a ajunge cât mai repede la un acord.
Economica.net - vin, 05 apr. 2013, 15:28
Ambasada SUA: Ne bucurăm că s-au făcut nominalizări pentru Parchete

„Ambasada SUA a susţinut constant că este de o importanţă vitală să se nominalizeze procurori independenţi şi calificaţi. Ne bucurăm să vedem că s-au făcut nominalizări, iar procesul consultativ poate merge acum mai departe”, se afirmă într-o poziţie transmisă vineri agenţiei MEDIAFAX de Ambasada SUA.

De asemenea, misiunea diplomatică americană arată că îi încurajează pe cei trei actori implicaţi în proces să colaboreze pentru a ajunge cât mai rapid la un acord.

„Îi încurajăm pe premier (în calitate de ministru interimar al Justiţiei), pe preşedinte şi Consiliul Superior al Magistraturii să continue să colaboreze pentru a ajunge cât mai rapid posibil la un acord în ceea ce priveşte aceste posturi extrem de importante”, se mai arată în poziţia Ambasadei SUA.

Fostul ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, sublinia în octombrie 2012, importanţa procesului de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA, arătând că acesta va influenţa percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.

„Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România”, a afirmat Gitenstein.

El a subliniat că această selecţie reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.

„Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor”, a spus ambasadorul SUA.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care decide şi emite decretul de învestire în funcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...