Ambasador SUA: Dacă românii nu cred în sistemul de achiziţii publice, de ce ar crede americanii?

Investitorii americani ar putea fi încurajaţi să vină în România, însă aceştia sunt împiedicaţi de lipsa de transparenţă a sistemului de achiziţii publice, în condiţiile în care 90% dintre români consideră că acesta este corupt, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein
Economica.net - mar, 10 apr. 2012, 11:14
Ambasador SUA: Dacă românii nu cred în sistemul de achiziţii publice, de ce ar crede americanii?

‘Dorim să vedem mai mulţi investitori americani în România, dar dacă 90% dintre români nu cred în sistemul de achiziţii publice, de ce ar face-o investitorii americani?’, a spus ambasadorul SUA la Bucureşti.

Potrivit unui studiu realizat de IPP, aproape 90% dintre români cred că procesul de achiziţii publice din România este unul corupt, scrie Agerpres.

De asemenea, oficialul american a precizat că toate achiziţiile publice ar trebui să fie realizate într-un sistem electronic transparent, un standard greu de atins pentru România, dar necesar.

‘Competiţia corectă şi transparentă în achiziţiile publice este esenţială, prin urmare caietele publice pentru aceste achiziţii trebuie pregătite astfel încât să se asigure o competiţie liberă, nedeformată, pentru ca entităţile care fac achiziţiile să obţină cele mai bune oferte pentru banii contribuabililor. Salut curenta revizuire a caietelor de sarcini pentru achiziţiile din sectoare cheie pentru tratarea apelor uzate, energie şi infrastructură. Este vital ca licitaţiile pentru achiziţiile publice să fie neutre din punct de vedere tehnologic, astfel încât furnizorii de tehnologie de ultimă oră să poată concura corect cu cei cu care s-au încheiat anterior contractele atunci când prezintă oferta pentru achiziţii publice’, a afirmat Mark Gitenstein.

De asemenea, acesta a precizat că toate ministerele ar trebui să realizeze achiziţii publice în sistem electronic.

‘Toate ministerele trebuie să realizeze achiziţii publice într-un sistem transparent. Aştept cu nerăbdare extinderea sistemului electronic de achiziţii publice dincolo de faza de documentaţie aferentă ofertei. Făcând public şi modul în care sunt aplicate contractele de achiziţie se va asigura transparenţa deplină, de la faza de ofertă, până la cea de aplicare a prevederilor contractului. Odată extins şi îmbunătăţit sistemul electronic de achiziţii publice, este, de asemenea, important ca toate entităţile care efectuează aceste achiziţii, inclusiv companiile de stat, autorităţile centrale şi locale şi beneficiarii fondurilor structurale, să îl utilizeze la întregul său potenţial în efectuarea de achiziţii. Încurajez toate entităţile publice să continue consultările deschise cu reprezentanţii companiilor şi ai organizaţiilor de afaceri’, declarat Mark Gitenstein.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a precizat că România trebuie să se orienteze în dezvoltarea sistemului naţional de achiziţii publice în funcţie de exemplele altor state.

‘Valorificând competenţele şi cunoştinţele lor, veţi reuşi să îmbunătăţiţi şi mai mult sistemul electronic de achiziţii publice şi să continuaţi reformele reglementărilor în domeniul achiziţiilor publice’, a spus acesta.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...