Ambasadorul britanic: Măsurile privind migraţia propuse de Cameron nu îi vizează pe români

Ambasadorul britanic Martin Harris declară că măsurile de reformă a procesului de migraţie prezentate luni de premierul David Cameron nu se referă strict la români şi bulgari, care vor beneficia din 2014 de şanse egale pe piaţa muncii din Regatul Unit.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 15:06
Ambasadorul britanic: Măsurile privind migraţia propuse de Cameron nu îi vizează pe români

„Măsurile prezentate de prim-ministrul David Cameron se referă atât la imigranţii proveniţi din Uniunea Europeană cât şi la cei din afara acesteia. Acolo unde sunt implicaţi cetăţenii Uniunii Europene sau cei ai Zonei Economice Europene, măsurile se vor aplica în mod egal: nu va exista niciun fel de discriminare bazată pe ţara de origine. Aşadar, aceste reguli nu se referă strict la imigranţii români şi bulgari. Începând cu anul viitor, când controalele tranzitorii vor fi ridicate, cetăţenii români şi bulgari vor beneficia de şanse egale pe piaţa muncii din Marea Britanie”, afirmă Harris, într-un articol postat marţi pe blogul său.

Ambasadorul britanic menţionează că premierul Cameron a reconfirmat că românii şi bulgarii nu vor mai avea restricţii de muncă din Regatul Unit şi vor avea drepturi egale cu toţi cetăţenii europeni şi a apreciat că acei români care lucrează deja pe piaţa britanică „muncesc din greu, îşi plătesc taxele şi sunt apreciaţi de angajatorii britanici”.

Potrivit lui Harris, Cameron a evidenţiat şi contribuţia benefică pe care procesul de migraţie o are asupra economiei Regatului Unit şi a reafirmat angajamentul Marii Britanii faţă de Piaţa Unică şi de principiul liberei circulaţii pe teritoriul Uniunii Europene.

Ambasadorul afirmă că „Guvernul britanic doreşte să se asigure că cei care vin în Marea Britanie o fac pentru a contribui la dezvoltarea ţării şi nu pentru că sunt atraşi de sistemul de asigurări sociale sau de oportunitatea de a folosi serviciile publice”.

El arată că setul de măsuri prezentat de Cameron sunt pentru a „proteja sistemul de asigurări sociale, dar şi imigranţii de orice fel de abuzuri”. „Aceste măsuri se adresează tuturor imigranţilor, deopotrivă, indiferent de ţara din care provin. Setul de măsuri anunţat face parte dintr-un proces mai amplu de reorganizare a sistemului de asigurări sociale prin care ne propunem să încurajăm cetăţenii britanici să fie mai activi pe piaţa muncii şi mai puţin dependenţi de beneficiile sociale pe care statul le oferă”, susţine Harris.

Diplomatul arată că premierul britanic propune metode noi pentru a asigura că ajutoarele sociale sunt îndreptate către cei care într-adevăr îşi caută un loc de muncă şi introducerea unor teste mai stricte pentru obţinerea dreptului de rezidenţă, înainte ca imigranţii să poată beneficia de locuinţe sociale şi asistenţă financiară, creşterea amenzilor pentru cei care angajează şi îi găzduiesc pe imigranţii clandestini.

Cameron vrea să discute cu partenerii europeni despre limitarea plăţii alocaţiei pentru copiii care locuiesc în afara Marii Britanii şi să transfere responsabilitatea către statele UE de origine pentru imigranţii europeni inactivi pe piaţa muncii în primul an petrecut pe teritoriul britanic, mai arată Harris.

Potrivit Daily Mail, Cameron a propus totodată o acţiune împotriva „turismului social”, solicitând inclusiv vizitatorilor din afara UE să aibă asigurări de sănătate şi ordonând spitalelor să urmărească pacienţii străini în vederea încasării cheltuielilor. Ministrul Sănătăţii Jeremy Hunt a declarat în Parlament că Guvernul intenţionează să introducă plata pentru străini inclusiv în cazul consultărilor la medici generalişti.

Daily Mail afirmă că propunerile lui Cameron de a limita accesul imigranţilor la HNS (Sistemul Naţional britanic de Sănătate) şi locuinţe sociale au provocat reacţii dure din partea unor medici şi autorităţi locale. De asemenea, intenţia de a reduce ajutoarele pentru imigranţi din Europa a condus la avertismente privind o acţiune în justiţie din partea Bruxelles-ului.

Comisia Europeană va analiza conformitatea cu regulile UE a propunerilor premierului Cameron privind modificarea cadrului de acces la beneficiile sociale al cetăţenilor europeni, a declarat luni un oficial al instituţiei de la Bruxelles.

„Dacă Guvernul Marii Britanii va face propuneri concrete pentru modificarea regulilor privind, de exemplu, accesul la beneficii sociale, Comisia Europeană va trebui să analizeze aceste propuneri pentru a se asigura că sunt pe deplin compatibile cu regulile europene privind libertatea de mişcare a forţei de muncă, dreptul la rezidenţă şi coordonarea măsurilor de protecţie socială”, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al lui Laszlo Andor, comisarul european pentru forţă de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

De asemenea, Todd a reiterat că în acquis-ul comunitar există deja „foarte multe măsuri care au fost convenite de toate ţările, inclusiv de Marea Britanie, pentru a preveni turismul beneficiilor sociale”.

„Poţi pretinde beneficiile de securitate socială dacă de fapt lucrezi în alt stat UE, eşti membru de familie al unui lucrător sau dacă eşti rezident în acel stat. Sunt măsuri clare pentru a preveni abuzul privind rezidenţa şi aş vrea să subliniez că majoritatea vastă a cetăţenilor europeni care s-au mutat în alt stat membru au făcut acest lucru pentru a lucra, nu pentru a pretinde beneficiile”, a afirmat Todd.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...