Ambasadorul Chinei în Kazahstan își dorește ca preluarea Grupului Rompetrol (KMGI) de către CEFC, să se finalizeze

Zhang Hanhui, ambasadorul Chinei în Republica Kazahstan a declarat că își dorește ca preluarea a 51% din acțiunie KazMunayGaz International (KMGI - fosta Rompetrol) de către compania energetică China Energy Fund Committee (CEFC) să se finalizeze până la urmă.
Economica.net - mie, 28 mart. 2018, 14:39
Ambasadorul Chinei în Kazahstan își dorește ca preluarea Grupului Rompetrol (KMGI) de către CEFC, să se finalizeze

„Ma gandesc in felul urmator, daca exista o intelegere, atunci de ce oare sa nu cumparam? Dar cum va fi – va trebui sa mai asteptam inca ceva timp si va trebui sa validam. Vom anunța la momentul respectiv”, le-a declarat jurnalistilor, Zhang Hanhui, marți.

Comentand informatiile mass-media chineze cu privire la retinerea sefului CEFC, Ye Jianming, ambasadorul a spus că  acest lucru nu va influența tranzația.

„Directorul companiei a incalcat legea. Acesta a fost arestat, fapt confirmat. In fiecare stat se procedeaza la fel. Dar acest lucru nu inseamna, ca toate tranzactiile cu companiile straine (vor trebui) anulate. Toata activitatea va continua, la fel si colaborarea. Bineinteles, acordurile atinse si semnate, partea chineza intotdeauna le onoreaza”, a declarat Zhang Hanhui.

Surse citate de publicaţiile Caixin şi South China Morning Post au spus că arestarea lui Ye Jianming a fost ordonată direct de preşedintele Chinei, Xi Jinping, însă informaţia nu a fost confirmată oficial.

De asemenea, CEFC a calificat informația ca fiind neintemeiata și a precizat că își va continua activitatea in regin normal.

După apariția comunicatului CEFC, stirile cu privire la retinerea lui Ye Jianming au fost eliminate de pe siet-urile Caixin si South China Morning.

CEFC se află în proces de preluare a 51% din Rompetrol, de la compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), potrivit unui protocol semnat în luna aprilie 2017.

Toate documentele de baza au fost validate de parti si semnate pe 15 decembrie 2016 in Astana, dupa care a urmat aprobarea tranzactiei de autoritatile tarilor-membre ale UE.

Grupul KMGI detine si deruleaza operatiuni de rafinare, trading si vanzare produse petroliere prin propria retea de statii distributie carburanti Rompetrol in Romania, Bulgaria, Moldova si Georgia, precum si prin partenerii sai din regiunea Marii Negre.

In conformitate cu acordul dintre KMG si CEFC, compania chineza isi va asuma un sir de obligatii, printre care se numara realizarea unor investitii in dezvoltarea proiectelor noi in Romania, Uniunea Europeana si in tarile Drumului Nou al Matasii. Totodata, KMG va continua aprovizionarea cu titeti a companiei sale subsidiare KMGI pentru a asigura suportul si extinderea operatiunilor sale de baza in Europa.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...