Ambasadorul Lituaniei: România e pregătită să intre în Schengen. Decizia se ia prin consens

Vladimir Jarmolenko, ambasador al Lituaniei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului European până la 31 decembrie 2013, a declarat, luni, că România este pregătită să intre în Schengen, dar el a subliniat că o decizie în acest sens se ia prin consens.
Economica.net - lun, 08 iul. 2013, 11:18
Ambasadorul Lituaniei: România e pregătită să intre în Schengen. Decizia se ia prin consens

Ambasada Republicii Lituania la Bucureşti, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a organizat la Bucureşti o conferinţă de presă cu ocazia lansării Preşedinţiei lituaniene a Consiliului Uniunii Europene, la care a participat ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi Nicolae Idu, şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Întrebat dacă România a îndeplinit condiţiile pentru a intra în Schengen, el a răspuns afirmativ. „Majoritatea statelor membre sunt de acord cu principiul cu condiţionalităţile şi anume că România, Bulgaria sunt gata, sunt pregătite, dar sunt ţări care nu sunt de acord cu acest lucru. Principiul UE, mai ale în Consiliu, nu este acela de vot, cine e pentru, cine e împotrivă. E important să se ajungă la o poziţie comună, la unanimitate. Noi credem, ca şi dumneavoastră, că aţi făcut ce trebuia făcut, dar nu am ce să fac, nu am cum să vă ajut”, a spus acesta.

Anterior, ambasadorul fusese întrebat dacă preşedinţia lituaniană este dispusă să trimită un semnal puternic în sensul necesităţii acceptării României în Schengen, aşa cum a solicitat, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, el a evitat să dea un răspuns tranşant.

Diplomatul l-a citat al preşedintelui Lituaniei, care a afirmat că această ţară „susţine puternic aspiraţiile de aderare ale Bulgariei şi României, cu condiţia respectării tuturor condiţiilor”. „Aceasta înseamnă diplomaţie, ştiţi…”, a mai continuat Vladimir Jarmolenko.

„În şapte ani şi jumătate Lituania nu şi-a schimbat poziţia faţă de aderarea la Zona Schengen. Ce înseamnă Schengen? Înseamnă o zonă de liberă mişcare pentru cetăţenii europeni, nimic mai mai mult”, a adăugat acesta.

În timpul conferinţei de presă, ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a arătat că accesul în Schengen rămâne o problemă importantă pentru România. „Este o aşteptare cât se poate de legitimă, având în vedere că toate cererinţele prevăzute în aquis-ul comunitar au fost îndeplinite. Ne aşteptăm ca preşedinţia lituaniană, în acestă problemă, să ajungă la un consens bazat pe faptul că trebuie să fie respectate drepturile cetăţenilor europeni şi ne aşteptăm ca noua preşedinţie să trimită un semnal puternic în acest sens”, a menţionat ministrul.

„Conform preşedinţiei noastre, putem să încercăm să facilităm găsirea unei soluţii în cadrul Comisiei Europene”, a menţionat diplomatul.

Acesta a subliniat că întâlnirea va avea loc în toamnă şi va urma un raport, apoi o întâlnire.

„Acesta este primul pas şi după Consiliul European din decembrie…şi acum discutăm aceste lucruri la nivel de preşedinţie, dar este important ca toate aceste aspect să fie menţinute pe agendă. Acesta este răspunsul meu (…) un mecanism care să însemne să preiei conducerea, dar şi să îi tragic pe alţii după tine, apoi vorbim de o troică de 18 luni”, a atenţionat ambasadorul Republicii Lituania.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...