1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Ambiție nemțească: În 2016, nivelul datoriilor nou acumulate să fie zero

Ministrul federal al finanţelor, Wolfgang Schäuble, are planuri ambiţioase: în 2016 nivelul datoriilor nou acumulate va fi zero. În ciuda anumitor dificultăţi, planul lui Schäuble ar putea funcţiona.

22 mar, 2012 | ECONOMICA.net

Toate lucrurile bune sunt trei la număr: Schäuble este al treilea ministru de finanţe, de după Reunificare, care şi-a propus să scadă la zero nivelul refinanţării datoriei publice. Pratic, în 2016, Germania ar urma să nu mai aibă un cent datorie, peste cea existentă. Ar fi pentru prima oară în ultimele patru decenii. Noul pact fiscal european şi conjunctura economică favorabilă din Germania l-ar putea ajuta să-şi ducă la bun sfârşit planul, scrie Deutsche Welle.

În 1999, predecesorul lui Schäuble, Hans Eichel, anunţa că până în 2006 Republica Federală va avea parte de "cea mai mare acţiune privind reducerea datoriilor din istoria sa". Planul "trezorierului" social-democrat a eşuat însă din cauza derapajelor economice de la acea vreme, dar şi a lipsei de voinţă înregistrate în rândul propriului partid în ce priveşte aplicarea unor măsuri mai severe de economii.

Tot de eşec a avut parte şi succesorul său, Peer Steinbrück. Proaspăta vedetă a marii coaliţii anunţa la rându-i o creştere de 0% a datoriei publice până în 2011. Dar, pe fondul crizei financiare, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Ultima dată când Germania a reuşit performanţa de a nu mai contracta noi credite a fost în 1969. De atunci încoace fiecare guvern a acumulat datorii peste datorii. Muntele a crescut de la 3,4 miliarde de euro în anul 1950 la peste o mie de miliarde în prezent. În clipa de faţă, nimeni nu-şi mai poate imagina un deficit bugetar de 0%. Singura rază de speranţă a licărit în 2007 când s-a înregistrat un mic excedent.

De data aceasta, stăpâni pe situaţie sunt incertitudinea şi riscul. Nu se ştie dacă la buget vor ajunge vreodată miliardele ce ar putea fi obţinute în urma aplicării controversatului impozit pe tranzacţii financiare.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO