AmCham: Colectarea taxelor şi impozitelor va creşte după reformarea ANAF

Restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) poate duce la o creştere a gradului de colectare a taxelor şi impozitelor cu 5-6% din PIB, ca în cazul Bulgariei, de la 31-32% din PIB în prezent, dar indicatorul tot ar rămâne sub media din UE, potrivit AmCham.
Economica.net - mie, 27 feb. 2013, 11:27
AmCham: Colectarea taxelor şi impozitelor va creşte după reformarea ANAF

„România are în prezent un nivel de colectare de 31-32% din PIB, Bulgaria se îndreaptă spre 35%, în timp ce media europeană este undeva la 39-40%. În urma reformei din sistemul românesc sperăm să ajungem şi noi ca Bulgaria şi să ne apropiem de nivelul din Uniunea Europeană”, a declarat, miercuri, Mihaela Mitroi, şeful Comitetului Fiscal din cadrul Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).

Bulgaria a aplicat un program de restructurare a administraţiei financiare finanţat de Banca Mondială, aşa cum urmează să aibă loc şi în România. Programul implementat în Bulgaria a durat circa cinci ani şi a vizat printre altele simplificarea structurii administraţiei fiscale prin reducerea numărului filialelor la cinci unităţi regionale, având ca efect creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor cu 5-6% din PIB.

Mitroi a arătat că şi Polonia derulează un astfel de proiect de modernizare, finanţat parţial de UE cu fonduri nerambursabile de circa 70 milioane euro. Încă în curs de implementare, programul a dus deja la o majorare a colectării cu 1-2% din PIB.

„Sperăm să se obţină şi la noi finanţarea de la Banca Mondială cât mai curând (…). Trebuie să simplificăm cât mai mult sistemul de raportare al contribuabililor, prin introducerea sistemelor electronice de raportare, respectiv apropierea de mediul online”, a spus Mitroi.

Ea a arătat că deşi în mediul rural penetrarea internetului este foarte scăzută oraşele mari nu trebuie private de acest sistem informatizat, mai ales că în rural fiscalizarea este destul de redusă.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială ca ANAF să fie reorganizată, activitatea celor 221 de administraţii financiare urmând să fie concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale.

Totodată, premierul Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută că ANAF va rămâne sub Ministerul Finanţelor, iar sub autoritatea sa directă se va desfăşura doar coordonarea dintre instituţiile de control ale Finanţelor şi alte structuri, precum SRI, SIE, DGIPI.

„Ideea principală este ca prin schimbările pe care vicepremierul, domnul Chiţoiu, le va promova în Guvern, şi anume un ANAF reorganizat în care Garda Financiară, Controlul Vamal, să nu mai alerge după buticul din colţ, după societatea care-şi plăteşte toate taxele şi tot pe aceea mergem s-o controlăm, ci să meargă la sursa reală a marii evaziuni”, le-a spus premierul membrilor Cabinetului.

El a precizat că susţine în totalitate acest proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...