AmCham România: Reforma sistemului de achiziţii publice reprezintă o prioritate pentru mediul de afaceri

Reforma sistemului de achiziţii publice reprezintă o prioritate pentru mediul de afaceri, apreciază reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România,) care salută iniţiativa Guvernului de a elabora Strategia Naţională privind Achiziţiile Publice.
Economica.net - mie, 04 feb. 2015, 13:21
AmCham România: Reforma sistemului de achiziţii publice reprezintă o prioritate pentru mediul de afaceri

Iniţierea unui amplu proces de consultare cu părţile interesate în vederea elaborării Strategiei Naţionale pentru Achiziţii Publice oferă un cadru adecvat pentru realizarea unei radiografii a tuturor problemelor create de actualul sistem de achiziţii publice, atât pentru sectorul privat cât şi pentru cel public, se precizează într-un comunicat al AmCham România.

Încă din anul 2012, AmCham România a înaintat autorităţilor mai multe propuneri menite a aşeza achiziţiile publice pe o fundaţie solidă, coerentă, transparentă, armonizată cu legislaţia europeană, care să transforme sistemul într-un instrument catalizator al dezvoltării economice durabile, scrie Agerpres.

,,Este momentul să demonstrăm că am învăţat din greşelile din trecut şi că avem deschiderea şi viziunea necesare pentru a adopta şi aplica soluţii reale, moderne şi adecvate, atât la probleme generale, cât şi specifice. Actualul sistem şi-a dovedit limitele, fiind adesea o frână în calea creşterii economice, prin birocraţia împovărătoare, lipsa de eficienţă economică şi distorsiunile generate de corupţie. Odată cu transpunerea directivelor europene, avem ocazia să remediem probleme bine-cunoscute şi să transformăm achiziţiile publice într-un mecanism cu efect multiplicator în economie, într-un garant al folosirii eficiente a banului public’, apreciază Daniela Nemoianu, preşedintele Grupului de Lucru pentru Fonduri Structurale şi Achiziţii Publice din cadrul AmCham România.

Printre principalele recomandări cu caracter general înaintate de AmCham România autorităţilor în contextul acestui proces de consultare se numără transpunerea setului de directive europene aplicabile până la finalul anului 2015 prin acte normative distincte, dublată de selectarea şi accelerarea proiectelor strategice naţionale finanţate din surse bugetare multiple. AmCham România recomandă, de asemenea, utilizarea valorii optime (best value for money) şi re-evaluarea criteriilor de atribuire, odată cu renunţarea la dictatura preţului cel mai scăzut, criteriu care s-a dovedit ,,catastrofal pe termen scurt şi lung, atât pentru autorităţile publice, cât şi pentru sectorul privat’. Utilizarea criteriului ‘preţul cel mai scăzut’ se justifică doar într-un număr limitat de achiziţii publice, cu o anumită specificitate şi un grad redus de complexitate, cred reprezentanţii AmCham România.

AmCham România este cea mai reprezentativă asociaţie profesională de afaceri, înfiinţată în anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneşte în prezent 370 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 200.000 de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...