AmCham România solicită ca firmele să aibă posibilitatea de a opta pentru aplicarea TVA la încasare

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) vrea ca firmele să poată opta pentru sistemul aplicării TVA la încasare, aşa cum prevede directiva europeană, renunţându-se la caracterul obligatoriu al acestuia, întrucât companiile se confruntă deja cu probleme,iar gradul de colectare se poate reduce.
Economica.net - mie, 27 feb. 2013, 13:50
AmCham România solicită ca firmele să aibă posibilitatea de a opta pentru aplicarea TVA la încasare

„Una dintre marile probleme generate de sistemul TVA la încasare este că, din cauza imposibilităţii de a-şi deduce TVA-ul la momentul emiterii facturii, tendinţa pentru companiile mari este să renunţe la contractele şi la clienţii cărora le este impusă obligaţia aplicării TVA la încasare. Acest lucru va însemna că firmele mici rămân fără business, iar cele mari vor avea probleme pentru identificarea de noi furnizori”, a declarat miercuri Dan Schwartz, membru al Comitetului Fiscal din cadrul AmCham România.

El a arătat că acest sistem este dificil de aplicat, birocratic, iar mediul de afaceri nu-i vede utilitatea. În plus, Fiscului îi va fi dificil să confrunte informaţiile declarate în documente de companii cu realitatea, astfel încât este posibil ca gradul de colectare să se diminueze în loc să crească.

„Noi am propus ca acest sistem să fie opţional, nu obligatoriu, aşa cum prevede şi directiva europeană”, a spus Schwartz.

Reprezentantul AmCham a subliniat că pentru companiile mari managementul fluxului de numerar este foarte important, iar acestea au început deja să renunţe la relaţiile cu firmele mici, în urma modificărilor legislative.

În ceea ce priveşte termenul de achitare a facturii, acesta este prevăzut la 90 de zile în Codul Fiscal.

„Dacă TVA nu se plăteşte în acest termen, devine exigibilă la cel care a emis factura, dar nu e deductibilă în partea cealaltă. Astfel, se încalcă un principiu de bază al TVA. (…) Noi am propus să fie deductibilă sau să fie prelungit termenul de 90 de zile pentru achitarea facturii, pentru că unele contracte prevăd termene de 120 de zile. Am trimis poziţia noastră la minister, am primit răspuns că sunt în studiu propunerile noastre”, a explicat membrul Comitetului Fiscal.

La rândul său, Mihaela Mitroi, şeful Comitetului Fiscal din cadrul AmCham, apreciază că este posibil să urmeze o nouă modificare a Codului Fiscal.

De altfel, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Manolescu a declarat recent că autorităţile iau în calcul modificarea Codului Fiscal, în urma propunerilor primite din partea mai multor industrii şi companii de consultanţă fiscală.

Executivul a aprobat anul trecut, prin ordonanţă, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creşterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creşterea ocupării şi a veniturilor populaţiei.

Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
Numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii era, la sfârşitul lunii iunie 2021, de peste 4,8 milioane ...
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat vineri 26 de ...
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,27 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,27 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, 17 octombrie, în Bucureşti, de 16,27 cazuri la mia ...