AmCham: SUA sunt al cincilea cel mai mare investitor străin direct din România

Statele Unite reprezintă al 5-lea cel mai mare investitor străin direct în ceea ce priveşte investiţiile în România şi al 3-lea în investiţiile din zona verde, a declarat, miercuri, preşedintele AmCham România, Cristian Sporiş.
AGERPRES - mie, 06 sept. 2023, 13:46
AmCham: SUA sunt al cincilea cel mai mare investitor străin direct din România

„România devine o destinaţie din ce în ce mai vizibilă pe radarul investitorilor americani. Statele Unite este al 5-lea cel mai mare investitor străin direct în ceea ce priveşte investiţiile în România şi al 3-lea în investiţiile din zona verde”, a spus Cristian Sporiş, la a doua ediţie a Forumului Economic SUA – România: Inovaţie pentru Prosperitate, eveniment satelit al Forumului de Afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, ediţia din acest an confirmă că Forumul Economic SUA – România, lansat de AmCham anul trecut, devine o platformă de dialog de referinţă pentru agenda economică bilaterală. Sporiş a adăugat că Angajamentul asumat de ambele administraţii pentru intensificarea relaţiilor economice este reflectat deja în evoluţia pozitivă a investiţiilor în ultimul an şi şi-a exprimat încrederea că vor urma proiecte concrete care să transforme potenţialul în prosperitate economică.

„În plus, în perioada imediat următoare, România are în faţă cel puţin două obiective – intrarea în programul Visa Waiver pentru SUA şi aderarea la OCDE, care îndeplinite la timp, vor aduce beneficii semnificative pentru agenda economică. Anul acesta, în contextul Summit-ului Iniţiativei Celor Trei Mări, adăugăm nivelului de cooperare bilaterală şi dimensiunea regională, pentru care considerăm inovaţia ca un pilon central, indiferent de domeniu. Sectorul privat investeşte constant în inovaţie, a demonstrat valoarea pe care aceasta o aduce economiilor, iar apelul nostru comun către decidenţi este că stimularea şi adoptarea inovaţiei, prin reglementare şi finanţare corespunzătoare, reprezintă calea de urmat spre prosperitatea pe care o dorim pentru economiile şi societăţile noastre”, a afirmat Cristian Sporiş.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a organizat miercuri ediţia a doua a Forumului Economic SUA – România, dedicat promovării cooperării economice bilaterale. În continuarea ediţiei din 2022 care a marcat aniversarea a 25 de ani de la semnarea Parteneriatul Strategic din SUA şi România, agenda Forumului de anul acesta aduce în prim plan inovaţia ca pilon pentru prosperitate, şi pentru cooperare la nivel regional.

Forumul Economic SUA-România: Inovaţie pentru Prosperitate este organizat în marja Forumului de Afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări (3SI) care are loc la Bucureşti, între 6 -7 septembrie, şi este susţinut de Ambasada SUA la Bucureşti, în calitate de partener strategic şi de Institutul Aspen România.

Reprezentanţi ai administraţiei centrale din SUA şi România, membri ai comunităţii AmCham România şi lideri de afaceri cu prezenţă importantă în regiunea Celor Trei Mări au participat la dialogul despre consolidarea relaţiilor economice transatlantice prin intensificarea cooperării între statele din regiune, în special prin adoptarea inovaţiei la scară largă.

Conform unui comunicat al organizaţiei, ariile prioritare pentru cooperare regională ale platformei 3SI – energie, digitalizare, infrastructură, au fost reflectate în agenda Forumului organizat de AmCham România prin participarea din partea americană a Preşedintei EXIM Bank a SUA, Reta Jo Lewis, invitatul special el ediţiei. Departamentul de Stat al SUA a fost reprezentat de Geoffrey Pyatt, adjunctul secretarului de stat pentru Resurse în Energie, iar Departamentul de Comerţ al SUA, de către John Simmons, ofiţerul regional pentru Europa şi Ministru Consilier pentru Relaţii Comerciale din cadru Misiunii SUA la Uniunea Europeană.

Din partea Guvernului României au susţinut alocuţiuni despre stadiul relaţiilor economice România – SUA, sectoare strategice şi planuri de viitor, doi dintre miniştrii implicaţi direct în dezvoltarea relaţiilor comerciale şi investiţionale bilaterale, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Ştefan Oprea, şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Panelul de business a adus în prim plan proiecte inovative implementate în România şi în ţări din regiune, exemple de bune practici şi parteneriate în regim public-privat de succes, cu precădere din domeniul energiei şi tehnologiei, care nu doar că oferă oportunităţi de cooperare între statele afiliate Iniţiativei Celor Trei Mări, ci contribuie în mod concret la eforturile de a sprijini conectivitatea, prosperitatea şi creşterea economică, precum şi profilul investiţional al Europei Centrale şi de Est. Companiile reprezentate în panel s-au numărat NuScale Power, Microsoft, Enery Power Holding, IBM şi Amazon.

Perspectiva asupra contextului geostrategic şi a provocărilor deloc simple de care mediul economic trebuie să ţină cont, a fost transmisă din partea organizaţiei Atlantic Council de generalul James L. Jones, fost consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională al Preşedintelui Statelor Unite.

„Iniţiativa Celor Trei Mări (3SI) este un motor de creştere pentru ţările din regiune, şi este cu atât mai relevantă pentru România cu cât vizează infrastructura digitală şi energia, sectoare cu un potenţial masiv de a întări profilul ţării noastre la nivel regional, dar şi infrastructura de transport, unde avem încă decalaje semnificative de recuperat. AmCham România, alături de organizaţiile AmCham din ţările 3SI, susţine fără echivoc Iniţiativa celor Trei Mări, iar apelul nostru este ca spiritul colaborativ care stă la baza acestei platforme să inspire şi un parteneriat onest şi constructiv între sectorul public şi mediul privat. Alinierea decidenţilor, a administraţiilor şi a sectorului privat în jurul unor obiective comune este necesară pentru creşterea vitezei de adoptare a inovaţiei ca vector de prosperitate şi dezvoltare economică sustenabilă, iar de aceea AmCham va continua să faciliteze acest dialog şi transfer de bune practici”, a concluzionat vice-preşedintele AmCham România, Elisabeta Moraru.

Cu ocazia Forumului Economic SUA – România, AmCham şi-a reiterat susţinerea pentru agenda de creştere a componentei economice a parteneriatul strategic, şi a punctat nevoia de continuare a consolidare a profilului economic al României pentru a fi un partener de încredere pentru investitorii din SUA, din UE şi din ţările 3SI.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul rus confirmă că va interzice exporturile de benzină începând de mâine
Guvernul rus confirmă că va interzice exporturile de benzină începând de mâine
Guvernul de la Moscova a confirmat, joi, că va interzice, timp de şase luni, exporturile de benzină, începând de la 1 martie, pentru a "stabiliza" preţurile la pompă pe piaţa internă,......
Veridion organizează un concurs de algoritmi, cu premii totale de 15.000 euro
Veridion organizează un concurs de algoritmi, cu premii totale de 15.000 euro
Veridion, companie românească de Big Data, în colaborare cu Banca Transilvania, anunță organizarea celei de-a doua ediții ...
Linia de 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, cel mai complex proiect de linie din ultimii 30 de ani, a fost finalizată
Linia de 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, cel mai complex proiect de linie din ultimii 30 de ani, a fost ...
Proiectul de construire al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița a fost finalizat, linia ...
Lanțul de farmacii Catena a finalizat preluarea a patru unități în orațele Târgu Mureș și Luduș
Lanțul de farmacii Catena a finalizat preluarea a patru unități în orațele Târgu Mureș și Luduș
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Med-Serv United S.R.L., parte a Grupului Fildas-Catena, intenționează ...