1EUR = 4.8338 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Amendă de 200.000 de lei pentru Rafinăria Vega Rompetrol din Ploieşti din cauza unei poluări accidentale

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au amendat Rafinăria Vega Rompetrol din Ploieşti cu suma de 100.000 de lei pentru că nu a notificat în timp util o poluare accidentală în zonă, şi cu însă 100.000 de lei pentru nerealizarea unui plan de intervenţie eficient, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului, scrie Agerpres.

03 iun, 2019 | Agerpres

"În urma controlului dispus de ministrul Mediului la Rafinăria Vega Rompetrol din Ploieşti, în urma prejudiciilor aduse mediului şi populaţiei prin poluare cu reziduuri petroliere, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au stabilit următoarele sancţiuni şi măsuri: amendă în valoare de 100.000 lei, pentru lipsa notificării în termen a poluării accidentale; amendă de 100.000 lei pentru nerealizarea măsurii stabilite, printr-o Notă de constatare anterioară, ca Rompetrol Vega să îşi asume un plan de intervenţie eficient, prin care să evite apariţia poluărilor accidentale; luarea tuturor măsurilor pentru evitarea prejudiciilor asupra mediului, evaluarea zonelor riverane pentru a se stabili factorii de mediu afectaţi, îndepărtarea reziduurilor petroliere din zonele afectate şi aducerea factorilor de mediu la starea iniţială", se menţionează în comunicatul citat.

Ministerul de resort precizează că Rafinăria Vega Rompetrol din Ploieşti va trebui să notifice Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova şi Comisariatul Judeţean - GNM Prahova cu privire la situaţia factorilor de mediu afectaţi şi lucrărilor ce urmează a fi realizate pentru aducerea acestora la starea iniţială.

La jumătatea lunii aprilie a acestui an, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, scria pe contul de Facebook, că locuitorii oraşului Ploieşti continuă să simtă miros de hidrogen sulfurat, deşi autolaboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului se află amplasat, de o săptămână, pentru monitorizare, la rafinăria Rompetrol, iar compania petrolieră a fost sancţionată pentru depăşirile înregistrate.

"Deşi autolaboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului se află amplasat, de o săptămână, pentru monitorizare, la Rafinăria Rompetrol (Vega - n.r.) şi deşi marţi aceasta a fost sancţionată cu amenda maximă prevăzută de lege pentru depăşirile înregistrate, iată că, şi în ultimele două nopţi şi mai ales în această dimineaţă, mirosul de hidrogen sulfurat a putut fi simţit, pregnant, în Ploieşti", a subliniat ministrul.

Gavrilescu a precizat că APM va menţine autolaboratorul în zonă şi că, deja, comisarii Gărzii de Mediu sunt în rafinărie.

"Condiţiile meteo sunt defavorabile dispersiei: plafonul de nori şi viteza redusă a vântului fac extrem de dificilă circulaţia imisiilor pe verticală, aşa că Rompetrol ar fi trebuit să evite această situaţie! Vom vedea concluziile controlului! Am cerut exigenţă şi celeritate!", a susţinut oficialul.

Pe de altă parte, pe 1 aprilie, Agenţia de Protecţie a Mediului Prahova a emis un comunicat în care anunţa că s-au înregistrat nereguli la rafinăria Petrotel Lukoil.

"Astăzi, 1 aprilie, în jurul orei 13:00, reprezentanţi ai APM Prahova au constatat existenţa unui fum provenind din zona platformei industriale de est a Municipiului Ploieşti. Cauza acestor emisii a fost decuplarea compresorului de gaze din instalaţia Cracare Catalitica din cadrul SC Petrotel Lukoil SA", se arăta în comunicatul postat pe site-ul instituţiei.

Rafinăria Vega din Ploieşti, deţinută de grupul KazMunaiGaz International (fostul Rompetrol Group), nu produce carburanţi clasici, ci produse secundare folosite în industria chimică şi petrochimică, alimentară, a încălţămintei şi vopselelor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO