Amenda pentru cei care nu au asigurare RCA se dublează, până la 8.000 de lei, iar poliţa devine titlu executoriu – proiect

05 05. 2016
rca_600008765434567_21143400_73637300_53763300

Ultimele amendamente la proiectul legii RCA sunt gata și cel mai probabil astăzi vor ajunge și la Senat. În afara prevederilor știute și despre care ECONOMICA.NET a scris în repetate rânduri, ultimele amendamente propuse de jucătorii din piață vizează majorarea amenzilor de la 4.000 de lei la 8.000 de lei pentru persoanele care nu își încheie polița RCA.

Inițiatorii legii spun că odată ce baza de date CEDAM va intra în subordinea viitorului Birou Național al Asigurătorilor de Autovehicule (rezultat din comasarea BAAR – Biroul Carte Verde – cu FPVS – Fondul pentru Protecția Victimelor Străzii), realizându-se astfel o centralizare și o unificare a bazelor de date ce cuprind informații și statistici relevante privind asigurările auto din România, asigurătorii vor putea urmări mai ușor cine are și cine nu poliță RCA prin diverse contracte încrucișate.

Citeşte şi: Nouă modificare în legea RCA: asigurătorul va fi obligat să dea maşină la schimb pe durata reparaţiei

Cea de-a doua modificare importantă este transformarea poliței RCA în titlu executoriu după modelul contractului de credit bancar. Astfel, odată cu posibilitatea încheierii unei polițe RCA pentru o perioadă de o lună sau 12 luni, în funcție de nevoia asiguratului, apare și transformarea poliței în titlu executoriu.

Polița RCA rămâne valabilă până la expirarea termenului chiar și în condițiile în care asiguratul RCA nu a achitat la timp ratele, însă asiguratorul are dreptul să aplice în acest caz penalități de întârziere de 0,2% pentru ziua de întârziere și să apeleze direct la un executor judecătoresc care are dreptul să instituie poprire pe conturile sau veniturile clientului.

Au fost stabilite amenzi și pentru asigurători, destul de mari, inclusiv penalizări de 0,2% pe zi pentru neplata despăgubirilor la timp și chiar și pentru regresele dintre asigurători.

Valoarea punctului traumatic va fi stabilită de Parlament. Inițial propunerea era ca punctul traumatic să fie de două salarii minime pe economie. Asigurătorii atrag totuși atenția că, așa cum arată acum proiectul, acesta ar putea conduce mai mult la scumpirea poliței RCA nu la ieftinirea ei, dacă nu va fi aprobabtă și varianta despăgubirilor cu puncte traumatice care ar oferi o predictibilitate a daunelor de plată pentru asigurători în cazul daunelor morale.