Ameninţarea rusă asupra regiunii baltice este în creştere – Serviciul de Informaţii Externe estonian

 Serviciul de Informaţi Externe al Estoniei a atenţionat miercuri că Rusia are încă puterea de a exercita "o presiune militară credibilă" asupra regiunii baltice, unde riscurile de securitate au crescut pe termen mediu şi lung, informează Reuters.
AGERPRES - mie, 08 feb. 2023, 15:20
Ameninţarea rusă asupra regiunii baltice este în creştere - Serviciul de Informaţii Externe estonian

Membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ale Uniunii Europene (UE), Estonia, Letonia şi Lituania, aşa-numitele state baltice, şi-au majorat substanţial cheltuielile pentru apărare ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 şi a invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei, anul trecut.

„Un atac militar împotriva Estoniei este puţin probabil în 2023”, dată fiind invazia Rusiei asupra Ucrainei, însă „pe termen mediu şi lung, beligeranţa şi ambiţiile politice externe ale Rusiei au amplificat în mod semnificativ riscurile de securitate pentru Estonia”, a subliniat Serviciul de Informaţii Externe al acestei ţări în raportul său anual.

„Rusia consideră statele baltice cea mai vulnerabilă parte a NATO, ceea ce ar face ca asupra lor să se concentreze presiunea militară în eventualitatea unui conflict NATO-Rusia”, potrivit raportului, care atenţionează că prezenţa militară a Rusiei lângă frontierele statelor baltice ar putea fi reconstruită în patru ani.

Planul Rusiei de a organiza exerciţii militare la scară mare la frontierele ei vestice cu doi ani mai devreme decât era programat ar putea tensiona şi mai mult situaţia securităţii din regiunea baltică anul acesta, adaugă raportul.

Devansarea acestui exerciţiu major, cândva anul acesta, într-o perioadă în care Rusia duce un război împotriva Ucrainei, „poate fi văzută drept un factor de descurajare, o ameninţare la adresa Occidentului şi o incitare la patriotism în rândul populaţiei ruse”, potrivit aceluiaşi raport.

Potrivit Serviciului de Informaţii Externe estonian, Rusia rămâne hotărâtă să-şi continue invazia în Ucraina în anul 2023, în condiţiile în care ea încearcă să slăbească Kievul şi ţările ce îl susţin, însă este „puţin probabil” ca Moscova să folosească arme nucleare tactice în acest conflict.

De asemenea, Serviciul de Informaţii Externe al Estoniei susţine că regimul lui Vladimir Putin este sigur că va rămâne la putere în viitorul previzibil şi atenţionează totodată că orice înlocuire a acestui regim este puţin probabil să fie una democratică.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă anunţă discuţii cu Comisia Europeană despre „trasabilitatea exporturilor din Ucraina”, pentru evitarea speculei
Ciucă anunţă discuţii cu Comisia Europeană despre „trasabilitatea exporturilor din Ucraina”, pentru evitarea ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că România şi Polonia se numără printre ţările care vor discuta cu Executivul comunitar despre "trasabilitatea exporturilor din Ucraina", astfel......
Constructor italian de autostrăzi în România a intrat în insolvență
Constructor italian de autostrăzi în România a intrat în insolvență
Constructorul italian Tirrena Scavi, care a derulat în România proiecte precum lotul 3 al Autostrăzii Sebeș - Turda (A10) ...
UE a aprobat extinderea plafonării preţurilor la gazele naturale în Spania şi Portugalia, până în decembrie 2023
UE a aprobat extinderea plafonării preţurilor la gazele naturale în Spania şi Portugalia, până în decembrie 2023
Uniunea Europeană a fost de acord cu extinderea până în decembrie 2023 a plafonării preţurilor la gazele naturale folosit ...
Virgil Popescu: România susţine dezvoltarea programului nuclear civil. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate
Virgil Popescu: România susţine dezvoltarea programului nuclear civil. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate
România susţine dezvoltarea programului nuclear civil, deoarece nu este posibilă decarbonizarea fără energie nucleară, ...