Ameninţările din Coreea de Nord încep să îngrijoreze cetăţenii sud-coreeni

Economica.net
13 03. 2013
north_korea_nuclear_rally_jpeg_0731b_56838900

Lansarea reuşită a unei rachete nord-coreene în decembrie, care a utilizat aceeaşi tehnologie ca cea folosită în rachetele balistice, urmată două luni mai târziu de un al treilea test nuclear, nu au reuşit să impresioneze prea mult opinia publică din Coreea de Sud, care s-a obişnuit cu discursurile belicoase venite din partea Nordului.

În ultimele zile, Phenianul a denunţat armistiţiul care a pus capăt războiului din Coreea din 1953, cu ameninţarea unui „război termonuclear” şi avertizând Statele Unite că se expun unui „atac nuclear preventiv”.

Nicio mişcare de panică similară celei din 1994, care a determinat cetăţenii alarmaţi să-şi facă provizii, după ce Phenianul ameninţase să transforme Seulul în „mare de foc”. Cel mai mare lanţ de supermarketuri online, G-Market, a înregistrat valori record în vânzările de conserve şi tăieţei instant.

Potrivit centrului de studii Asian Institute, care efectuează anual sondaje de opinie, procentul persoanelor care consideră posibil un al doilea război între cele două Corei, a crescut de la 40% în 2010 la 59% în 2012. Karl Friedhoff, analist în cadrul institutului, explică faptul că „nu au existat reacţii exteriorizate, însă percepţia unei ameninţări nord-coreene este reală şi în creştere”.

„Nu am fost îngrijorată până acum”, declară Park Soo-Mee angajată în vârstă de 38 de ani a unui cabinet de avocatură din Seul. „Cu toate acestea oamenii nu încetează să spună că de această dată este diferit. Un amic apropiat crede că ar trebui să ne retragem banii din bănci, în cazul în care atacă Nordul”.

„Mama mea, care locuieşte în Canada, mă sună zilnic să mă întrebe dacă sunt bine”, a adăugat ea.

Anxietatea este prezentă mai ales în rândul locuitorilor celor cinci insule aflate în apropierea frontierei maritime între cei doi vecini, contestată de Phenian. Seulul menţine o prezenţă militară la fiecare dintre aceste insule şi a construit adăposturi pentru civili.

În noiembrie 2010, Phenianul a bombardat insula Yeonpyeong, în apropiere de linia de demarcaţie maritimă, provocând moartea a doi locuitori şi doi soldaţi.

Luni, tânărul conducător nord-coreean Kim Jong-un a numit o mică insulă sud-coreeană, Baengnyeong, ca primă ţintă în caz de conflict. Unul dintre oficialii responsabili de acea insulă, Kim Young-gu, a explicat că adăposturile au fost dotate cu provizii, şi că toate oraşele sunt în alertă. El a mai precizat că nu există un exod masiv spre peninsulă, însă că există puţină teamă în rândul populaţiei.