Ameninţată cu închiderea unei agenţii, BCR reduce la 2% dobânda la credit a unui client

22 10. 2013
bcr___universitate_32977300

UPDATE: Vezi aici poziţia băncii.

Ameninţată cu sancţiuni dure de către Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, inclusiv cu închiderea unei agenţii, Banca Comercială Română a decis să respecte decizia instanţei şi să reducă dobânda pe care un client o plăteşte la creditul ipotecar. Cazul a fost prezentat de către ECONOMICA.NET ieri.

BCR a semnat cu clientul un act adiţional prin care se stabileşte că dobânda creditului scade de la peste 11% şi va fi formată din Euribor 6M (0,34% în acest moment) + 1,5 pp. Dobânda anuală efectivă a creditului este de 2,88% în acest moment, luând în calcul şi comisionul de administrare (spre comparaţie, BCR plăteşte 1,9 – 2,2% pe an pentru depozitele la termen în euro cu scadenţe mai lungi).

De asemenea, BCR trebuie să restituie clientului aproximativ 68.000 de euro, bani pe care i-a încasat în plus din 2010.

Ce s-a întâmplat, pe scurt, la Suceava

În 2007, G.M. Din Suceava a luat un credit ipotecar în valoare de 203.000 euro, pe o perioadă de 25 de ani, de la BCR. După un an în care dobânda a fost fixă, de 7,4%, aceasta a fost calculată de către banca, după aşa numita, dobândă de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă o marjă de 1,5 pp.

După ce a constatat că dobânda creditului său doar creşte, ajungând la 11%, în timp ce referinţa pieţei la euro, Euribor, scade continuu de la declanşarea crizei, clientul s-a adresat OPC Suceava în 2010.

Protecţia consumatorului a amendat BCR şi a dispus ca dobânda să fie calculată în funcţie de Euribor, la care să se adauge marja de 1,5 pp.

Instanţa a dat dreptate OPC, însă BCR a ales să nu aplice această formulă, ci alta, prin care dobânda totală a creditului a rămas nechimbată la peste 11%.

A urmat o nouă plângere depusă de client la ANPC în 2012, care a amendat din nou BCR şi a dispus ca banca să încheie un act adiţional prin care formula de dobândă să fie modificată aşa cum ceruse anterior. BCR a atacat procesul verbal de contravenţie în instanţă. La începutul acestei luni, magistraţii au dat dreptate OPC, printr-o sentinţă definitivă.

Pentru a se asigura că aplică prevederile din procesul verbal, OPC a ameninţat BCR cu închiderea agenţiei Curtea Domnească din Suceava, la care este înregistrat creditul clientului.

În cele din urmă, în ultima zi din termenul limită, BCR a propus clientului un act adiţional care respectă prevederile validate de instanţă, document ce a fost semnat de către părţi.