1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

News

Amenzi de 57 milioane lei pentru munca la negru, în primul semestru

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă a desfăşurat în primul semestru al acestui an 52.937 acţiuni de control pentru combaterea muncii nedeclarate, în urma cărora a aplicat amenzi în sumă de circa 57 milioane lei, conform statisticilor publicate pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

25 sep, 2012 | Agerpres

În urma controalelor, au fost sancţionaţi 23.680 de angajatori, fiind aplicate 45.362 sancţiuni contravenţionale, scrie Agerpres.

Numărul angajatorilor care utilizau munca la negru a fost de 3.196, cu 55,7% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, fiind depistate 7.500 de persoane fără forme legale de angajare (plus 46,4%).

La angajatorii controlaţi, s-au verificat, prin sondaj, actele necesare la angajare din dosarele de personal. De asemenea, s-a verificat modul de executare a contractelor individuale de muncă prin verificarea foilor colective de prezenţă şi a statelor de plată şi acordarea drepturilor salariale ţinând cont de salariul minim garantat în plată.

Domeniile supuse acţiunilor de control au fost variate: construcţii, comerţ, baruri, restaurante, panificaţie, industrie uşoară (textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte), prestări servicii - coafură, frizerie cosmetică, pază, spălătorii şi vulcanizări auto, activităţi ale centrelor de fitness, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri.

În urma acţiunilor de control desfăşurate în semestrul I 2012, inspectoratele teritoriale de muncă au sesizat organele de cercetare pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără forme legale de angajare, pentru nerespectarea regimului de muncă al minorilor sau pentru refuzul în mod repetat de a permite accesul inspectorilor de muncă în oricare dintre spaţiile unităţii sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate, potrivit legii.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO