Amenzi înăsprite, în unele cazuri – triple, pentru firmele care fie nu emit bon fiscal, fie îl emit cu valoare mai mică decât preţul de vânzare al bunului

Guvernul a majorat toate amenzile aplicate firmelor la care ANAF găseşte sume nejustificate pentru neemiterea bonului fiscal sau pentru emiterea bonurilor cu valori mai mici decât cele reale, arată o analiză Economica.net pe baza Legii 296 din 2023. Din 11 noiembrie, firmele riscă amendă de 15.000 de lei, de trei ori mai mare decât în prezent, dacă Fiscul găseşte sume nejustificate, din neemiterea bonurilor fiscal sau emiterea bonurilor cu valoare mai mică decât preţul bunului vândut, de peste 1.000 de lei, dar sub 3% din valoarea totală a bunurilor livrate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal. Mai mult, guvernul vrea să penalizeze mai dur decât până acum firmele care fac evaziune în formă continuată, prin dublarea, respectiv triplarea amenzii iniţiale, potrivit analizei Economica.net.
Cristina Şomănescu - joi, 02 nov. 2023, 22:29
Amenzi înăsprite, în unele cazuri - triple, pentru firmele care fie nu emit bon fiscal, fie îl emit cu valoare mai mică decât preţul de vânzare al bunului

Guvernul a triplat amenzile pe care le va aplica ANAF firmelor care fie nu emit bon fiscal, fie emit bon cu valoare mai mică decât preţul bunului vândut, dacă:

suma nejustificată, găsită de ANAF, este mai mare de 1.000 de lei, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal. În acest caz, amenda a crescut la 15.000 de lei, de la 5.000 de lei, cât a fost până la intrarea în vigoarea a Legii 296 din 2023, arată analiza Economica.net pe baza actelor normative care reglementează aceste fapte.

suma nejustificată, găsită de ANAF, este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal. În acest caz, amenda de care e pasibilă firma a ajuns la 6.000 de lei, de la 2.000 de lei, cât a fost până la intrarea în vigoarea a Legii 296 din 2023, reiese din analiza Economica.net.

suma nejustificată, găsită de ANAF în urma controlului, este de până la 300 de lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal. În acest caz, amenda pe care o va plăti firma, dacă va fi găsită vinovată, a crescut la 5.000 de lei, de la 1.500 de lei, cât a fost până la intrarea în vigoarea a Legii 296 din 2023.

Noile amenzi, enumerate de Economica.net mai sus, intră în vigoare la 11 noiembrie 2023, arată analiza Economica.net.

Acum, pe larg:

Legea nr. 296 din 2023 sancţionează mai aspru contravenţiile care vizează neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, emiterea de bonuri cu o valoare mai mică decât preţul de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului care determină existența unei sume nejustificate.

  • Prin sumă nejustificată înţelegem contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate pentru care firmele nu au emis bonuri fiscale, diferența până la prețul de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului în cazul emiterii bonurilor fiscale cu valoare inferioară ori contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate prin încălcarea prevederilor referitoare la înregistrarea, într-un registru special, a operaţiunilor efectuate pe perioada în care firmelor li s-a defectat aparatul de marcat electronic.

Concret, neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, emiterea de bonuri cu o valoare mai mică decât preţul de vânzare a bunului se sancţionează, începând cu 11 noiembrie 2023, cu:

amendă în cuantum de 2.000 de lei, dacă suma nejustificată, găsită de ANAF, este de până la 300 de lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate, reiese din analiza Economica.net asupra Legii 296/2023.

  • Comparativ, anterior schimbării, faptele s-au sancţionat cu avertisment, potrivit analizei Economica.net asupra OUG 28 din 1999, cu modificările ulterioare.

amendă de 5.000 de lei, dacă suma nejustificată, găsită de ANAF, este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate, reiese din analiza Economica.net.

  • Comparativ, anterior schimbării, faptele s-au sancţionat cu amendă în cuantum de 1.500 de lei, conform analizei Economica.net pe baza OUG 28 din 1999, cu modificările ulterioare.

amendă de 6.000 de lei, dacă suma nejustificată, găsită de ANAF, este cuprinsă între 300 de lei și 1.000 de lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate, potrivit analizei Economica.net asupra Legii 296/2023.

  • Comparativ, anterior modificării, faptele s-au sancţionat cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, conform analizei Economica.net.

amendă de 12.000 de lei, dacă suma nejustificată, găsită de ANAF, este cuprinsă între 300 de lei și 1.000 de lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate, reiese din analiza Economica.net asupra Legii 296/2023.

  • Comparativ, anterior schimbării, faptele s-au sancţionat cu amendă de 10.000 de lei, potrivit analizei Economica.net asupra OUG 28 din 1999 cu modificările şi completările ulterioare.

amendă de 15.000 de lei, dacă suma nejustificată, găsită de ANAF, este mai mare de 1.000 lei, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate, potrivit analizei Economica.net asupra Legii 296/2023.

  • Comparativ, anterior schimbării, faptele s-au sancţionat cu amendă de 5.000 de lei, reiese din analiza Economica.net asupra Legii 296 din 2023 şi asupra OUG 28 din 1999 cu modificările şi completările ulterioare.

amendă de 30.000 de lei, dacă suma nejustificată, găsită de Fisc în urma controlului, este mai mare de 1.000 de lei și mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate, conform analizei Economica.net asupra Legii 296/2023.

  • Comparativ, anterior schimbării, faptele s-au sancţionat cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, potrivit analizei Economica.net asupra OUG 28 din 1999 cu modificările şi completările ulterioare.

Guvernul vrea să penalizeze mai aspru, prin Legea 296/2023, evaziunea în formă continuată.

La a doua abatare într-o perioadă de 12 luni de la prima, firma găsită vinovată va plăti amendă dublă faţă de cea primită iniţial.

Dacă într-un interval de 12 luni de la cea mai recentă amendă primită pentru găsirea unor sume nejustificate firma săvârşeşte din nou aceeaşi faptă, e pasibilă de amendă dublă faţă de cea primită iniţial şi, după caz, i se confiscă suma nejustificat, reiese din analiza Economica.net asupra Legii 296/2023.

  • Anterior modificării, OUG 28 din 1999 cu modificările ulterioare a prevăzut, pe de o parte, amendă de 1.000 de lei (faţă de avertisment – la prima abatere de acest fel n. red.) dacă Fiscul găsea, în interval de 12 luni, la aceeaşi firmă, o sumă nejustificată (rezultată din neemiterea bonului fiscal sau emiterea unui bon cu valoare mai mică decât cea plătită de client) de până la 300 de lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal al firmei.
    Pe de altă parte, în celelalte situaţii enumerate de Economica.net mai sus, OUG 28 din 1999 cu modificările ulterioare a prevăzut aplicarea aceleiaşi amenzi şi suspendarea activităţii firmei la punctul de lucru pentru 30 de zile.

La peste trei abateri într-o perioadă de 12 luni, firma găsită vinovată va plăti amendă triplă faţă de ce primită iniţial şi i se suspendă activatatea pentru 15 zile.

Dacă într-un interval de 12 luni de la cea mai recentă amendă primită pentru găsirea unor sume nejustificate firma săvârşeşte cel puţin două fapte pentru care a fost sancţionată, dintre cele enumerate de Economica.net mai sus, e pasibilă de amendă triplă faţă de cea primită iniţial. Mai mult, i se confiscă suma nejustificată şi i se suspendă activitatea pentru 15 zile, reiese din Legea 296/2023, analizată de Economica.net. Această situaţie nu a fost reglementată de legislaţia fiscală până la Legea 296.

Dacă firma achită amenda contravențională, precum și o sumă egală cu de cinci ori amenda aplicată și de cinci ori suma nejustificată confiscată, sancțiunea complementară de suspendare a activității încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator, reiese din analiza Economica.net pe baza Legii 296 din 2023.

 

Te-ar mai putea interesa și
Construcția „Cartierului pentru Justiție” în valoare de 1,2 miliarde de euro, pregătită de guvern
Construcția „Cartierului pentru Justiție” în valoare de 1,2 miliarde de euro, pregătită de guvern
Ministerul Justiției a lansat un proiect de hotărâre de guvern pentru expropieri și pregătirea terenului din zona Bulevardului Unirii pe care ar urma să se construiască clădirile în care ar......
XTB își consolidează poziția în domeniul inteligenței artificiale
XTB își consolidează poziția în domeniul inteligenței artificiale
Inteligența artificială (AI) redefinește multiple sectoare economice, iar XTB, o companie de investiții globală, cu ...
Pentru contractele de închiriere trebuie depusă la ANAF o cerere de înregistrare a contractelor de locațiune și contractele ca atare – proiect
Pentru contractele de închiriere trebuie depusă la ANAF o cerere de înregistrare a contractelor de locațiune și contractele ...
Prin noul proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) se stabilește aprobarea ...
BVB a revenit pe creștere, după o perioadă confuză
BVB a revenit pe creștere, după o perioadă confuză
Bursa de Valori Bucureşti a închis cu creşteri de peste 2% pe majoritatea indicilor şedinţa de luni, iar valoarea totală ...