Cresc amenzile. Cât vom plăti la anul

Guvernul a aprobat ieri un proiect de hotărâre referitor la amenzile aplicabile începând de anul viitor. Sunt mai mari cu aproximativ 16% faţă de anul acesta.
Alina Stanciu - joi, 13 dec. 2012, 08:39
Cresc amenzile. Cât vom plăti la anul

Guvernul a aprobat ieri în şedinţa de Guvern un proiect de hotărâre privind „nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013„. Vor fi majorări de aproximativ 16%, în concordanţă cu rata inflaţiei de la ultima indexare care a avut loc în 2009.

Astfel, amenzile minime pentru persoanele fizice care au depus peste termen declaraţiilor de impunere cresc de la 60 de lei la 70 de lei, în timp ce valoarea maximă se majorează de la 240 de lei la 279 de lei.

Menţionăm că, potrivit legii,  orice persoană care dobândeşte sau construieşte o clădire are obligaţia de a depune o declaraţie de impunere la compartimentul de specialitate al autoritatii administraţiei publice locale în termen de 30 de zile de la data dobândirii sau construirii. Regula este valabilă şi pentru cei care extind, îmbunătăţesc, demolează, distrug sau modifică în alt mod o clădire existentă, pentru cei care dobândesc ori modifică folosinţa unui teren. De asemenea, se poate primi amendă dacă în termen de 15 zile de la data finalizării lucrărilor de construcţie, dar nu mai târziu de 15 zile de la data la care expiră autorizaţia respectiva, persoana care a obţinut autorizatia nu a depus o declaraţie privind valoarea lucrărilor de construcţie la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale.

De asemenea, pentru nedepunerea declaraţiilor de impunere amenda minimă se majorează de la 240 de lei la 279 de lei, iar cea maximă creşte de la 600 de lei la 696 de lei.

Tot în cazul persoanelor fizice, încălcarea normelor tehnice privind tipărirea, înregistrarea, vânzarea, evidenţa şi gestionarea, după caz, a abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 325 de lei la 1578 lei. Anul acesta amenzile pentru acest tip de sancţiune variază între 280 de lei şi 1.360 de lei.

În cazul persoanelor juridice care nu depun la termen declaraţiile de impunere amenzi sunt cuprinse 279 de lei şi 1.114 lei, faţă de 240 de lei până la 960 de lei cât este acum. De asemenea, cei care nu depun declaraţiile de impunere riscă amenzi ce pot varia între 1.114 lei şi 2.785 lei. Anul acesta, acest tip de contravenţie este amendată cu sume cuprinse între 960 de lei şi 2.400 de lei.

Aceeaşi hotărâre avizată ieri de Guvern prevede o majorare a taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%. Premierul Victor Ponta susţine însă că autorităţile locale decid nivelul taxelor – le pot reduce cu 4% sau creşte până la 36%. Detalii aici.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta. Facebook își va schimba numele pentru a reflecta ambițiile sale ...
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat joi seara un apel la solidaritate naţională, în finalul unei şedinţe ...
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
Joe Biden a anunţat joi că a prezentat în Congres un "plan istoric" care prevede cheltuieli de miliarde de dolari pentru ...