1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 20 º

Companii

America impune sancțiuni unei subsidiare a gigantului Rosneft acuzată de afaceri cu regimul lui Nicolas Maduro

Statele Unite au crescut vineri presiunile asupra Venezuelei după ce au pus pe lista neagră de sancțiuni o subsidiară a companiei energetice ruse de stat Rosneft, care este acuzată de sprijinirea regimului președintelui venezuelean Nicolas Maduro, informează Reuters.

18 feb, 2020 | Reuters

Departamentul de Finanțe al Statelor Unite a impus sancțiuni firmei Rosneft Trading SA, o unitate de comerț cu sediul la Geneva care aparține gigantului rus Rosneft, acțiunea Washingtonului venind ca urmare a dovezilor că această societate este implicată în susținerea actualului regim de la Caracas.

Această mișcare tensionează și mai mult relațiile deja încurcate dintre Washington și Moscova, rușii condamnând această măsură și anunțând că nu vor înceta să sprijine regimul lui Nicolas Maduro. Ministerul Rus de Externe a precizat că această mișcare afectează relațiile dintre cele două țări și că are un impact negativ asupra libertății comerțului global. Grupul Rosneft a catalogat măsură luată de oficialitățile americane drept scandaloasă și a precizat că nu este implicat în nicio operațiune ilegală, informează  agenția rusă de presă TASS.

Oficialii americani au acuzat Rosneft Trading că sprijină industria de petrol din Venezuela și că este implicată în diverse schemede contrabandă pentru a evita sancțiunile americane impuse  acesteia.

“Consider că acesta este un pas important și mă aștept să văd că multe companii de petrol din lume vor evita să facă afaceri cu Rosneft Trading”, a declarat Elliott Abrams, reprezentantul special american pentru Venezuela.

Secretarul de finanțe Steven Mnuchin a adăugat că “Statele Unite sunt hotărâte să prevină jefuirea petrolului venezuelean de către regimul corupt al lui Maduro.”

Potrivit lui Abrams, Rosneft Trading comercializează acum 70% din petrolul extras din Venezuela și a avertizat companiile energetice cu privire la riscurile pe care și le iau dacă vor face afaceri cu subsidiară rusă.

În ianuarie 2019, Staele Unite au recunoscut ca președinte interimar al Venezuelei pe liderul opoziției, Juan Guaido, asta după ce realegerea lui Maduro din 2018 a fost considerată ilegitimă din cauza fraudelor de la vot. Washingtonul a declanșat presiuni economice și diplomatice asupra regimului de la Caracas, pe care-l consideră ilegitim. Nicolas Maduro a reușit să rămână la putere cu ajutorul armatei, fiind susținut din exterior de China, Rusia și Cuba.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO