America, la un an după retrogradare: consecinţele negative întârzie să apară

Reducerea ratingului Statelor Unite de către Standard & Poor's (S&P), cu un an în urmă, a fost urmată de previziuni grave, figuri importante din lumea politică şi business-ul american anticipând consecinţe serioase, de la creşterea "pe linie" a dobânzilor la pierderea încrederii investitorilor.
Economica.net - lun, 16 iul. 2012, 09:01
America, la un an după retrogradare: consecinţele negative întârzie să apară

Mitt Romney, actualul candidat la preşedinţia Statelor Unite din partea Partidului Republican, a caracterizat coborârea ratingului drept un moment de colaps care aminteşte de crizele economice din perioada administraţiei Jimmy Carter.

Paul Ryan, preşedintele comisiei pentru buget din Camera Reprezentanţilor, a spus că pierderea ratingului „AAA” din partea S&P va creşte dobânzile creditelor ipotecare şi împrumuturilor auto.

Mohamed El-Erian, directorul general al Pacific Investment Management Co., cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, a afirmat că poziţia dolarului şi a pieţelor financiare americane se vor eroda cu timpul, iar costul creditului va creşte pentru toţi debitorii americani.

La aproape un an după coborârea ratingului SUA în premieră de la „AAA”, nivelul maxim, la „AA+”, toate aceste previziuni se dovedesc neinspirate, notează Bloomberg. Dobânzile creditelor ipotecare sunt la minime record, iar costul de finanţare al guvernului a scăzut. Dolarul şi indicele S&P 500 al bursei de la New York sunt în urcare, iar cererea de pe pieţele internaţionale pentru titluri de Trezorerie SUA a crescut.

Chiar şi într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, Statele Unite au un statut unic pe pieţele financiare internaţionale, dat de mărimea şi soliditatea economiei şi de poziţia dolarului ca principală valută de rezerve.

Unul dintre cei care au denunţat anul trecut retrogradarea operată de S&P drept ceva nesemnificativ a fost miliardarul Warren Buffett.

„În Omaha (Omaha, Nebraska, oraşul unde îşi are sediul Berkshire Hathaway, compania construită şi condusă de Buffett – n.r.), SUA are încă triplu-A. De fapt, dacă ar exista un rating cu patru de A, aş acorda Statelor Unite acel rating”, a spus Buffett la scurt timp după anunţarea decziei S&P.

Agenţia şi-a motivat atunci judecata prin blocajul politic de la Washington, care afectează politici economice şi fiscale, inclusiv probleme delicate precum reducerea deficitului bugetar şi oprirea creşterii datoriei publice.

Datoria publică a SUA a ajusn la 68% din PIB, reprezentând aproximativ 10.000 miliarde dolari, iar deficitul bugetar depăşeşte 1.000 miliarde de dolari pe an.

Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a scăzut cu 1,07 puncte procentuale de la momentul retrogradării, atingând mai multe minime istorice, cel mai recent pe 1 iunie, la 1,44%.

Preţurile obligaţiunilor guvernamentale americane pe pieţele secundare au crescut puternic, cu 7% din ziua reducerii ratingului, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch.

Evoluţiile arată că retrogradarea operată de S&P a fost o eroare, comentează Alan Blinder, profesor la Universitatea Princeton şi fost vicepreşedinte al Consiliului Rezervei Federale a SUA.

Costurile de credit au scăzut şi pentru populaţie. Dobânzile credietlor ipotecare pe 30 de ani au scăzut săptămâna trecută la un nou minim istoric. Rata medie pentru astfel de împrumuturi a atins 3,56%, cel mai redus nivel înregistrat vreodată, statisticile fiind centralizate din 1971. În săptămâna retrogradării, dobânda medie la credite ipotecare pe 30 de ani era de 4,39%.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu şase valute de referinţă, a crescut cu 12% din 5 august 2011, ziua coborârii ratingului, iar indicele S&P 500 al bursei de la New York a câştigat 15,6% incluzând şi dividendele reinvestite.

Pe de altă parte, absenţa consecinţelor negative după reducerea ratingului ar putea încuraja politicienii să cedeze şi mai greu în viitoarele negocieri din Congres privind politica fiscală. Un nou blocaj politic ar putea atrage o nouă retrogradare, iar politicienii ar trebui să acţioneze prudent, din moment ce încrederea consumatorilor a scăzut puternic după coborârea ratingului.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...