America se pregăteşte de ce-i mai rău: sapă buncăr la Casa Albă

Ipoteza este avansată de jurnaliștii de la The Washington Post. Jurnaliștii investighează motivul imensului șantier instalat în fața Aripii Vestice a Casei Albe. Oficialii de la Washington susțin că e vorba de lucrări de modernizare a utilităților. Dar tunelul la care se lucrează de zor? La ce va servi el?
MONEY.RO - mar, 29 nov. 2011, 10:13

Ce știm cu certitudine despre Casa Albă este că are 200 de ani vechime și că e o construită în stil federal. Dar nu știm ce se află sub ea. Poate un tunel către Departamentul de Stat? Un pasaj secret către Trezorerie?, se întreabă jurnaliștii de la The Washington Post.

Casa Albă are deja un buncăr, pe numele lui, „Situation Room”, renovat și mărit la 1.524 de metri pătrați în 2007 și un adăpost nuclear, de sub Aripa Estică a clădirii, unde vicepreședintele Richard B. Cheney a fost adus pe 11 septembrie 2001. Dar ce mai găsim sub Casa Albă? Poate un tunel către Departamentul de Stat? Un pasaj secret către Trezorerie?, se întreabă jurnaliștii de la The Washington Post.

 

” Lucrări de modernizarea a utilităților” la Casa Albă

Proiectul de modernizare a utilităților de la Casa Albă a fost demarat în mai 2009 și presupune înlocuirea sistemului electric, a sistemului de aer condiționat, de încălzire și a echipamentului de alarmă la incendii, spuneau oficialii Casei Albe. Proiectul va fi derulat în mai multe etape și va fi finalizat în 4 ani de zile.  Un funcționar din interiorul Casei Albe a declarat însă pentru New York Times că lucrările de acolo țin de securitatea națională și vizează construcția unui centru subteran extins pntru operațiuni de urgență.
Oficialii de la Administrația Serviciilor Generale, care gestionează lucrările, spun că lucrările vor acoperi zona de la Aripa Estică la Aripa Vestică a clădirii. Și ca să încheie apoteotic, au dat asigurări că terenul unde s-au făcut săpături va arăta ca nou, la finele lucrărilor. Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Cert este că pe lângă modernizarea utilităților de la Casa Albă, se mai lucrează și la un tunel subteran. Oficialii Administrației Serviciilor Generale declarau în aprilie 2011 că tunelul e doar o modalitate de acces la utilități, și nu duce către un nou adăpost nuclear. Tot procesul de modernizare invocat de oficialii de la Casa Albă va costa 376 de milioane de dolari, iar din acești bani doar lucrările din Aripa Vestică a clădirii vor ajunge la 86 de milioane de dolari, scrie presa internațională.
Citeşte mai mult pe MONEY.RO
Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul benzinei, astfel că diferența de preț dintre cei doi carburanți a......
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...