America se pregăteşte de dezintegrarea zonei euro – FT

Băncile americane încearcă să-şi limiteze activitatea în zona euro, pe fondul speculaţiilor privind colapsul acesteia în următorii doi ani, potrivit Financial Times citat de RBC Daily.
Economica.net - mar, 07 aug. 2012, 07:12
America se pregăteşte de dezintegrarea zonei euro - FT

Criza zonei euro a ajuns la un nivel alarmant şi lumea afacerilor din SUA doreşte să se pună la adăpost, protejându-şi din punct de vedere juridic investiţiile făcute în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Unele bănci americane au început deja să-şi lichideze liniile de credit în ţările din zona euro. Astfel, banca Morgan Stanley i-a cerut Ministerului italian de Finanţe returnarea a 2,57 miliarde de euro, evocând termenii contractului.

Instituţiile financiare de pe Wall Street îşi reduc operaţiunile de creditare în ţările UE, temându-se că acestea vor ajunge să înapoieze creditele nu în euro, ci în drahme sau pesetas.

După Grecia şi situaţia economică a Spaniei se deteriorează din ce în ce mai tare, ceea ce ar putea forţa autorităţile de la Madrid să reconsidere moneda naţională. Bancherii americani iau în considerare deja diverse opţiuni pentru recuperarea investiţiilor lor în euro, fie prin procese, fie prin acorduri civile.

Singurele ţări care sunt încrezătoare că zona euro va supravieţui crizei sunt Germania şi Franţa. Cu toate acestea, şi băncile germane se pregătesc pentru cel mai sumbru deznodământ. Directorul financiar al Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a subliniat că soarta monedei unice nu a fost niciodată atât de nesigură.

Băncile din SUA, potrivit ziarului amintit, vor să-şi încadreze toate contractele de împrumut încheiate cu firme din Europa în legislaţia financiară britanică, ceea ce le-ar putea proteja investiţiile în cazul unui colaps al zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...