1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

News

America şi vecinii Chinei, din ce în ce mai îngrijoraţi de bugetul militar chinez - Washington Post

Fondurile din ce în ce mai mari pe care China le alocă apărării reprezintă o sursă de preocupare pentru ţările asiatice şi pentru
strategii Pentagonului, care sunt din ce în ce mai îngrijoraţi în legătură cu intenţiile pe termen lung ale acestei ţări, scrie Washington Post în ediţia online.

26 oct, 2012 | Mediafax

Cifrele alocate bugetului chinez din domeniul apărării nu se cunosc cu exactitate, din cauza sistemului opac al Armatei Populare de Eliberare. Însă numeroase institute estimează că bugetul pe care China l-a alocat apărării a crescut de la 20 de miliarde de dolari în 2002 la cel puţin 120 de miliarde anul trecut.

Statele Unite au un buget de cel puţin patru ori mai mare, dar, conform analizelor, China va depăşi Statele Unite la acest capitol până în 2035.

Armata chineză a reuşit să se doteze, în ultimii ani, cu rachete de croazieră de ultimă generaţie, cu noi avioane de vânătoare J-10 şi J-11, cu un bombardier "invizibil" de tip J-20 şi cu un portavion de tip sovietic modernizat. În plus, statul chinez dispune de propriul sistem de navigaţie prin satelit.

Statele din jurul Chinei sunt din ce în ce mai preocupate în legătură cu armamentul acestei ţări, în contextul atitudinii din ce în ce mai intransigente a Beijingului faţă de insulele strategice din Marea Chinei de Est.

În acest context, Administraţia Statelor Unite a reconfigurat forţele americane dincolo de teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, spre regiunea Asia-Pacific.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO