America susţine că decizia de a trimite tancuri Abrams în Ucraina a fost luată la presiunea Germaniei

Decizia Statelor Unite de a livra Ucrainei tancuri Abrams a fost luată în urma presiunilor din partea Germaniei, potrivit unei declaraţii neaşteptate făcute recent de Washington, relatează luni DPA.
AGERPRES - lun, 27 feb. 2023, 14:01
America susţine că decizia de a trimite tancuri Abrams în Ucraina a fost luată la presiunea Germaniei

Preşedintele american Joe Biden a aprobat măsura după ce Germania i-a transmis liderului american că ea nu doreşte să trimită tancuri Leopard în Ucraina în absenţa unui angajament al SUA de a furniza de asemenea tancuri Kievului, a declarat duminică seară consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, scrie Agerpres.

Armata americană nu era favorabilă ideii trimiterii de tancuri Abrams întrucât acestea nu păreau a fi adecvate câmpului de luptă din Ucraina.

Comentariul lui Sullivan vine în contradicţie cu alte declaraţii ale Casei Albe şi cu unele luări de poziţie ale guvernului german. Declaraţia survine înainte cu câteva zile de o vizită a cancelarului german Olaf Scholz la Washington, prevăzută pentru 3 martie.

În pofida apelurilor repetate ale Kievului, Scholz a ezitat în primă fază să trimită tancuri Leopard armatei ucrainene, schimbarea poziţiei sale producându-se abia luna trecută, după ce Washingtonul a fost de acord să furnizeze Ucrainei tancuri americane Abrams.

Şeful executivului german a insistat asupra modului în care Berlinul se coordonează cu ceilalţi aliaţi în problema furnizării de echipamente militare Ucrainei.

Joe Biden ”iniţial a luat decizia de a nu le trimite (tancuri Abrams) întrucât Pentagonul i-a spus că nu vor fi utile pe front în această luptă. Ce ar fi utile sunt tancurile germane”, a explicat Jake Sullivan.

Totuşi, în interesul ”unităţii alianţei” şi pentru a garanta că ”Ucraina obţine ceea ce doreşte”, Biden a fost de acord să livreze tancuri, chiar dacă modelul Abrams nu este ceea ce Ucraina are nevoie chiar acum, a spus reprezentantul Casei Albe pentru postul de televiziune ABC.

Remarcile sale au venit ca răspuns la o întrebare privind posibilitatea ca tancurile americane Abrams să nu ajungă în Ucraina în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...