Americanii bogaţi stau la coadă să renunţe la cetăţenie, pentru a scăpa de taxe

Numărul americanilor bogaţi care renunţă la cetăţenia SUA pentru a scăpa de taxe a crescut de şapte ori în cei patru ani care au trecut de când a început campania Washingtonului împotriva evaziunii fiscale, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 02 mai 2012, 11:34
Americanii bogaţi stau la coadă să renunţe la cetăţenie, pentru a scăpa de taxe

Circa 1.780 de americani expatriaţi au renunţat anul trecut la cetăţenie la ambasadele SUA, faţă de numai 235 în 2008, potrivit organizaţiei Overseas American Academy din Geneva, care citează cifre de la Registrul Federal american.

Ambasada SUA din Berna a fost nevoită să aloce resurse suplimentare pentru a face faţă cererilor numeroase de renunţare la paşaport din partea cetăţenilor americani care locuiesc în Elevţia.

Statele Unite este singurul membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) care îşi taxează cetăţenii indiferent de ţara de rezidenţă.

SUA este, din 2008, într-o campanie de căutare a evazioniştilor care se feresc de taxe ascunzând veniturile în conturi financiare străine, inclusiv în Elveţia. Efortul de combatere a evaziunii fiscale face parte din strategia Washingtonului de a reduce deficitul bugetar şi de a aşeza datoria de stat pe o pantă descendentă, sustenabilă.

În acest context, băncile elveţiene şi germane au început să ocolească americanii, iar legislaţia SUA a fost modificată şi impune acum declaraţii de venit şi de avere mai detaliate.

Astfel, tot mai mulţi dintre cei 6 milioane de americani care trăiesc în străinătate au început să fie descurajaţi de costul ataşat cetăţeniei SUA.

„A început cu consecinţele scandalului de la UBS, iar băncile non-americane consideră că a devenit prea riscant să aibă relaţii cu clienţi americani care trăiesc în străinătate. Situaţia se va accentua, deoarece noua legislaţie va cere băncilor să acţioneze împotriva clienţilor suspectaţi de evaziune. Unii dintre aceştia vor face declaraţii voluntare de avere înainte de a renunţa la cetăţenie”, comentează un avocat american din Zurich.

Cele mai multe cereri de renunţare la cetăţenie se înregistrează în Elveţia, deoarece americanii de acolo se simt cel mai mult în vizorul autorităţilor după scandalul de evaziune fiscală de la banca UBS.

SUA anchetează, pe lângă UBS, alte 11 companii de servicii financiare din Elveţia, pe care le suspectează că au facilitat evaziunea fiscală, potrivit Camerei de Comerţ Elveţiano-Americane din Zurich.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...