Americanii de la BSOG pot crește producția de gaze din Marea Neagră românească cu încă 25%, dar “e o problemă de reglementare”

Black Sea Oil and Gas (BSOG), compania care extrage, din vara lui 2022, primele gaze “noi” din Marea Neagră arată că își poate crește producția de gaze chiar înainte de începerea iernii, reducând astfel și mai mult cantitatea care ar trebui importată de România în sezonul rece, dar problema este la ce preț se va vinde gazul.
Mihai Nicuţ - joi, 19 oct. 2023, 10:45
Americanii de la BSOG pot crește producția de gaze din Marea Neagră românească cu încă 25%, dar “e o problemă de reglementare”

“Avem capacitatea de a ne crește producția, poate chiar cu 25%, în iarna care ne așteaptă și, dacă vor fi temperaturi scăzute să sperăm că vom putea pune la dispoziție această capacitate suplimentară”, a declarat Mark Beacom, CEO al BSOG, la  o conferință pe teme de energie organizată de publicația Profit.ro.

“În fecare zi ne confruntăm cu o problemă de reglementare. Tehnic suntem capabil să facem asta (să creștem producția – n.red.), cei de la Engie, care este cumpătorul gazului, sunt dispuși să preia aceste gaze suplimentare, avem un acord cu Transgaz prin care și ei sunt capabili să crească debitul. Dar unde merge gazul, pe piața liberă sau pe piața reglementată? Trebuie să încheiem această discuție pentru a putea benefica de această cantitate suplimentară”, a spus Beacom.

BSOG produce anual, din noile zăcăminte de la mică adâncime din Marea Neagră, un miliard de metri cubi de gaze anual, care, pe fondul scăderii din ultimii ani, ar însemna aproape 10% din consumul național de gaze. Așadar, pe lângă acest miliard, BSOG ar putea introduce suplimentar în sistem 250 de milioane de metri cubi de gaze.

E obligată BSOG să vândă gazul nou la 150 de lei/MWh sau nu?

BSOG și partenereii săi în proiect PetroVentures Resources și Gas Plus Dacia au primit, fiecare, o amendă de 3,4 milioane de lei anul trecut, potrivit unei statistici ANRE publicate în luna ianuarie a acestui an.  Autoritatea nu a explicat care a fost motivul amenzii dar, din surse apropiate situației, amenda a fost dată pentru că cele trei companii nu au livrat cantitățile de gaze la preț plafonat, așa cum cerea legea.

Situația este însă foarte delicată.

Anul trecut, Guvernul a impus în martie (OUG 27)  producătorilor români de gaze să vândă la preț plafonat o parte din producție, respectiv gazele pentru consumul populației și gazele pentru consumul producătorilor de energie termică livrate populației. Acest gaz trebuie vândut la prețul de 150 de lei/MWh, iar ANRE a fost însărcinată să aloce fiecărui producător cantitatea de gaze ce trebuie obligatoriu vândută la acest preț. Alocările nu sunt publice.

BSOG și partenerii săi au început oficial producția de gaze în Marea Neagră în perimetrul Midia, în luna iunie 2022, la un nivel de un miliard de metri cubi pe an, care se adaugă celor 5 extrase de Romgaz și spre 4 extrase de Petrom. Cel mai probabil, ANRE i-a transmis că are de vândut gaze la 150 de lei/MWh într-o anumită cantitate, dar BSOG nu poate să onoreze această obligație întrucât gazul fusese deja contractat înca dinainte de debutul extracției și înainte de impunerea plafonuui, în 2018 BSOG a semnat cu Engie România un contract prin care Engie primește tot gazul extras.

ANRE a dat însă amenzile anul trecut, și de atunci nu s-a mai anunțat nimic public pe această temă.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...