Banca Carpatica este cumpărată de americanii de la J.C. Flowers

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) cresc cu peste 8% la Bursă, după anunţul că Ilie Carabulea, principalul acţionar al băncii şi partenerii săi au semnat un memorandum cu reprezentanţii casei americane de investiţii de risc J.C. Flowers, privind preluarea băncii de către fondurile de investiţii ale acesteia.
Adrian N. Ionescu - vin, 10 iul. 2015, 07:30
Banca Carpatica este cumpărată de americanii de la J.C. Flowers

Acţionarii Băncii Comerciale Carpatica (BCC) grupaţi în jurul lui Ilie Carabulea au ajuns la o înţelegere cu casa de investiţii J.C. Flowers din SUA, care urmează să le cumpere acţiunile deţinute în bancă, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, fondurile inclusiv a drepturilor de preferinţă în cadrul majorării de capital, prin care Banca urmează să primească resurse financiare noi.

J.C. Flowers este una dintre cele mai mari case de investiţii americane de pe Wall Street, renumită mai ales pentru preluarea de entităţi bancare aflate într-o situaţie dificilă.

Ilie Carabulea are 41% din acţiunile BCC, dar împreună cu alţi acţionari controlează majoritatea voturilor, astfel că tranzacţia nu ar mai trebui să întâmpine obstacole, chiar dacă raportul precizează că „vânzarea acţiunilor către fondurile de investiţii care beneficiază de consultanţa J.C. Flowers & Co. este supusă unor termeni şi condiţii precum şi obţinerii aprobărilor menţionate în memorandum”.

Banca va acorda exclusivitate J.C. Flowers la preluarea acţiunilor în perioada auditului.

„Prin încheierea memorandumului, acţionarii minoritari care acţionează concertat împreună cu dl Ilie Carabulea au fost de acord să iniţieze discuţii pe bază de exclusivitate cu J.C. Flowers & Co. cu privire la următoarele:

– vânzarea către fonduri de investiţii care beneficiază de consultanţa J. C. Flowers a acţiunilor deţinute de acţionarii respectivi în bancă şi

– fie să nu îşi exercite şi să nu tranzacţioneze drepturile de preferinţă cu privire la majorarea de capital; fie să le transfere către fonduri de investiţii care beneficiază de consultaţa J. C. Flowers în conformitate cu legislaţia pieţei de capital din România“, se spune în raportul conducerii executive a Băncii Carpatica, trimis la BVB.

Banca din Sibiu va intra într-un proces de „analiză – diagnostic de confirmare (confirmatory due dilligence) întreprins de americani. „În cazul finalizării tranzacţiei avute în vedere, Carpatica va beneficia de un acţionariat puternic, cu o vastă expertiză în sistemul financiar-bancar. În acelaşi timp, capitalul atras va asigura băncii capitalizarea pentru dezvoltarea viitoare“, se spune în memorandum.

Ilie Carabulea este liderul unui conglomerat de afaceri care include domeniul financiar (bancă, asigurări, leasing, transporturi), Iar BCC ar fi trebuit să repete succesul Băncii Transilvania.

Criza şi apoi problemele pe lui Ilie Carabulea cu justiţia, ca şi nenînţelegerile cu directorul general Johann Gabriels a întârziat apariţia şi adoptarea unor soluţii, în condiţiile în care BNR a exrcitat presiuni, pentru a evita ca banca să devină o problemă pentru sistem.

Carabulea a fost forţat de BNR să găsească un investitor care să vină cu capital (peste 100 de milioane de lei), dar nu a reuşit să convingă pe cei cu care a negociat. Cle mai recente discuţii au avut loc cu Nextebank, dar negocierile au eşuat.

BCC are o valoare de piaţă (capitalizare bursieră) la BVB de 137 milioane de lei (30 mil. euro), potrivit unui preţ de 0,0459 lei / acţiune, jumătate din maximul ultimilor trei ani, atins în 12 septembrie 2014.

Anul trecut BCC a înregistrat o pierdere de 169 milioane de lei, după profituri nete de 38 şi 21 de milioane de lei în 2013 şi  2012.

Cine este J.C. Flowers

James Christopher Flowers a înfiinţat casa de investiţii J.C. Flowers & Co, după 20 de ani de activitate la marea bancă investiţii Goldman Sachs. Cea mai cunoscută tranzacţie de succes în care a fost implicat a fost preluarea băncii japoneze Shinsei Bank de către Ripplewood Holdings, cu un câştig de circa un miliard de dolari.

J.C. Flowers ar fi jucat un rol important şi timpul crizei, a fost solicitat de Bank of America pentru a oferi consultanţă privind oportunitatea preluării Lehman Brothers şi de AIG pentru a găsi soluţii pentru evitarea falimentului.

Ca un fost apropiat al fostului secretar al Trezoreriei SUA Henry Paulson, l-ar fi avertizat pe acesta de iminentul dezastru al Lehman Brothers şi de pericolele privind AIG.

De la înfiinţarea sa, JC Flowres & Co a făcut investiţii de circa 14 miliarde de dolari prin fondurile administrate, în 32 de companii din 14 ţări. În prezent, compania caută investiţii pentru al treilea fond, care are subscrieri de peste 2 miliarde de dolari.

JC Flowers a cumpărat în 2013, cu circa 800 de milioane de lire (plus datorii), cea mai mare companie de administrare şi recuperare creanţe din Marea Britanie, Cabot Credit Management, Vânzătorul, AnaCap (Analytical Capital), care de asemenea a făcut o încercare de preluare a Băncii Comerciale Carpatica, în urmă cu câţiva ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Geoană exclude orice posibilitate de negociere a prezenței trupelor NATO pe teritoriul statelor membre
Geoană exclude orice posibilitate de negociere a prezenței trupelor NATO pe teritoriul statelor membre
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a exclus vineri orice posibilitate de negociere a prezenţei militare ...
Autostrada Bucureștiului: A fost montată prima grindă de pe A0, la pasajul peste calea ferată București – Giurgiu FOTO
Autostrada Bucureștiului: A fost montată prima grindă de pe A0, la pasajul peste calea ferată București – Giurgiu ...
Vineri, 21 ianuarie, a fost montată prima grindă de pe Autostrada Bucureștiului (A0), a anunțat secretarul de stat în ...
Reacție în lanț. Scumpirea energiei din Europa a dus la o criză a îngrășămintelor care va duce la creșterea prețurilor alimentelor
Reacție în lanț. Scumpirea energiei din Europa a dus la o criză a îngrășămintelor care va duce la creșterea prețurilor ...
Într-un moment în care fermierii europeni se pregătesc să împrăştie îngrăşăminte pe câmp, preţurile ridicate ...