Americanii îi scot pe greci din sistemul bancar românesc. Marfin Bank intră sub tutela JC Flowers

SUA vor ajunge să deţină o cotă de 4,1% din sistemul bancar românesc prin preluarea Piraeus Bank România, Banca Comercială Carpatica şi Marfin Bank de către JC Flowers. În plus, alţi investitori din băncile greceşti şi turceşti dispar de pe piaţă, locul lor fiind luat de francezi, spanioli şi maghiari. În 2016, presiunea pe băncile mici va creşte şi mai mult decât în prezent.
Gabriela Ţinteanu - mar, 15 dec. 2015, 21:59
Americanii îi scot pe greci din sistemul bancar românesc. Marfin Bank intră sub tutela JC Flowers

„Şi în 2016 văd o continuare a procesului de consolidare a sistemului bancar din România, consolidare determinată atât de factori interni, cât şi de factori externi. De cât de mari sunt băncile şi de puterea lor de a face faţă concurenţei. În mod normal, cele cu o cotă de piaţă foarte mică dispar, pe ele existând cea mai mare presiune. Vor fi bănci care vor ieşi din piaţă fie prin fuziuni, fie prin achiziţii”, spune Dan Pascariu, preşedintele consiliului de administraţie al Unicredit Bank.

De altfel, la nivelul Uniunii Europene există recomandarea ca băncile greceşti să îşi închidă subsidiarele din alte ţări UE, indiferent de metodă. În România, şeful supravegherii bancare Nicolae Cinteză spunea într-un discurs mai vechi că băncile cu o cotă de piaţă foarte mică ar trebui să îşi consolideze poziţia prin vânzare sau fuziune.

Băncile greceşti dispar treptat din România

La nivelul sistemului bancar românesc deja se conturează ideea de unificare a mai multor bănci micuţe sub un singur acţionar, fondul american de investiţii JC Flowers. După ce şi-a anunţat intenţia de a prelua Banca Comercială Carpatica şi Piraeus Bank România, tranzacţii care sunt aproape de finalizare, surse din piaţă susţin că fondul american de investiţii ar avea intenţia să cumpere şi Marfin Bank. Este foarte probabil ca cea de-a treia bancă grecească din România să fie achiziţionată de fondul american de investiţii în contextul în care în vara anului trecut, Piraeus Bank a devenit cel mai mare acţionar (17,7%) al Marfin Investment Group, acţionarul majoritar al Marfin Bank România. Reprezentanţii din România ai băncii greceşti ne-au transmis că “procesul de vânzare a subsidiarei Marfin Bank (România) este coordonat de către autorităţile din Cipru, prin intermediul consultanţilor Investment Bank of Greece”. Dacă cele trei bănci vor fi unite sub o singură instituţie, fondul american JC Flowers va ajunge să controleze 4,1% din sistemul bancar românesc.

Francezii şi spaniolii îşi majorează participaţiile

Faptul că o bancă franceză, Credit Agricole a devenit recent cel mai mare acţionar al Alpha Bank Grecia, după ce cu ceva timp în urmă a reintrat pe piaţa bancară grecească prin achiziţia Emporiki Bank, ne face să ne gândim că francezii îşi vor majora deţinerile şi în sistemul bancar românesc, în curând. Credit Agricole deţine peste 10% din acţiunile băncii elene Alpha Bank.

În plus, banca spaniolă BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) a preluat controlul în conducerea Garanti Bank, chiar dacă are o deţinere de doar 39,9% din acţiunile băncii. BBVA a mai cumpărat încă 14,89% din Dogus Holding, acţionarul turc şi fondatorul Garanti Bank. Datorită acestor modificări finalizate în vara lui 2015, Garanti Bank fi consolidată în întregime în bilanţul BBVA, după cum precizeză agenţia  Fitch.

Top zece dominat de austrieci şi români

În acest context, clasamentul primelor zece bănci din sistemul bancar românesc va arăta în 2016 total diferit faţă de cel din 2014. Austriecii vor continua să domine sectorul bancar cu o pondere de aproximativ 30% din sistem, urmaţi de capitalul românesc, datorită creşterii cotei de piaţă a Băncii Transilvania, instituţie de credit cu capital difuz, dar preponderent românesc (în ciuda prezenţei persoanelor juridice înregistrate în offshore-uri şi a celui mai mare acţionar – BERD cu 11%) şi a CEC. În acest context, capitalul românesc, de stat şi privat, ar putea ajunge să controleze aproximativ 20% din sistemul bancar.

În ordine ponderi mai ridicate vor deţine italienii, olandezii şi Statele Unite ale Americii. Rămâne de văzut cu cât se va diminua exact ponderea capitalului grecesc care la ora actuală pare a se situa la 7% din sistemul bancar, dar şansele ca acţionarii Alpha Bank şi Bancpost să se modifice cu rapiditate sunt foarte mari. Cu atât mai mult cu cât OTP Bank, după ce a finalizat preluarea Millennium Bank, pentru care a plătit 39 milioane de euro, a declarat că mai este interesată de preluări regionale şi pe piaţa din România.  

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...