An dificil pentru bănci. Românii nu mai fac credite, dar nici depozitele nu sunt pe val. Ce spune șeful OTP Bank despre ROBOR, IRCC și credite restante?

Scăderea apetitului pentru creditare, tendință care a debutat încă de anul trecut, inflația care îi îndepărtează pe clienți de produsele de economisire sau comprimarea marjelor de dobândă sunt principalii factori care sugerează că 2023 nu va fi un an bun pentru bănci, din perspectiva profitului, crede Gyula Fater, CEO al OTP România.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 29 ian. 2023, 21:39
An dificil pentru bănci. Românii nu mai fac credite, dar nici depozitele nu sunt pe val. Ce spune șeful OTP Bank despre ROBOR, IRCC și credite restante?

„Avem o serie de factori care vor face foarte dificil pentru sectorul bancar să mențină parametrii de profitabilitate în următoarele semestre. Pentru început, luăm în considerare scăderea evidentă a apetitului pentru creditare pe măsură ce costurile de finanțare au crescut, ceea ce va afecta și creșterea volumului total al creditului. Avem, de asemenea, o capacitate și un context mai puțin propice pentru generarea de noi economii și un indice de încredere a consumatorilor în scădere. Nu sunt deloc factori care pot alimenta nivelul cheltuielilor, creșterea sau profiturile. În același timp marjele continuă să se comprime, oscilând între 2-5 pp pe parcursul anului trecut. În concluzie, s-ar putea să nu fie contextul pentru creșterea profitului în acest an, dar avem cu siguranță condițiile pentru a construi proiectele care vor aduce sustenabilitate și profituri consolidate în următorii ani”, spune Gyula Fater, într-un interviu acordat Economica.

Bancherul arată că schimbarea în tabloul creditării locale a început anul trecut, cu o încetinire a cererii venite din partea gospodăriilor și a persoanelor fizice, o cerere mai prudentă de credite ipotecare în ultimele luni și o evoluție complet opusă pentru sectorul corporativ, care a înregistrat o creștere agregată de 20% până în noiembrie 2022.

Rata de creştere a creditării va încetini în primele şase luni din 2023. ROBOR şi IRCC vor deveni mai previzibili decât până acum

Deoarece presiunea prețurilor energiei s-a redus treptat, la fel ca și riscul unei posibile recesiuni, așteptările generale ale bancherilor sunt ca rata de creștere a creditării să încetinească în primele șase luni ale acestui an. BNR acționează constant pentru a ține inflația sub control și estimează că va reveni sub două cifre spre finalul anului, ceea ce creează contextul pentru redresarea creditării din a doua jumătate a anului 2023. „Prin urmare, ne așteptăm la o evoluție constantă a creditelor de consum pe tot parcursul anului, iar costurile ar trebui să devină mult mai previzibile pentru că cei doi indici principali, ROBOR și IRCC, vor tinde să se stabilizeze, la fel ca și ratele dobânzilor. Alte segmente, precum creditarea pentru real estate, vor urma tendința generală a pieței și vor reveni din al treilea trimestru sau spre ultimele luni ale anului 2023, în timp ce altele, cum ar fi creditarea corporativă, vor dovedi reziliență și vor performa cu o rată constantă pe tot parcursul anului”, subliniază Gyula Fater.

În acest context, bancherul arată că politica de investiţii ar trebui să ţină seama mai mult de nevoia de investiții în domenii specifice și de sustenabilitatea proiectelor în sine. IMM-uri, companii mari, antreprenori, toată lumea are nevoie de finanțare. „Desigur, segmentul corporativ are mai multe resurse și pârghii pentru a atrage finanțare, în timp ce IMM-urile se vor axa în principal pe programele cu garanții de stat, fondurile PNRR și vor continua parteneriate pe termen lung cu băncile lor. Dar toți vor avea nevoie de un partener bancar puternic pentru aceste planuri, iar prioritatea noastră stă în consolidarea operațiunilor, în niveluri optime de risc și nivel constant de profitabilitate și capitalizare”, apreciază CEO-ul OTP Bank.

Viitor în OTP Bank: Vom acorda mai multă atenţie finanţărilor sindicalizate

„Ultimii ani au fost dedicați expansiunii, cu investiții importante direcționate către infrastructura operațională, rețeaua de sucursale și portofoliul digital. A fost și momentul în care ne-am reproiectat procesele de business și implicarea în diferite sectoare din economia locală”, arată Gyula Fater.

Bancherul explică faptul că banca pe care o conduce a devenit treptat un partener puternic pentru toate programele de finanțare cu garanții guvernamentale, s-a implicat și mai mult în transformarea sectorului de agrobusiness și a finanțat proiecte cu potențial pentru IMM-uri, în sectorul de retail sau de real estate.

„Poziția pe care o avem acum ne permite să finanțăm proiecte în oricare sector economic. Pentru sectorul corporativ am fost implicați în mai multe parteneriate pentru finanțări sindicalizate, ceea ce a făcut posibil să susținem proiecte mari în retail, sectorul comercial sau energetic, așa că vom acorda mai multă atenție acestor asocieri. În același mod, suntem dedicați dezvoltării și construirii de noi soluții de digital banking, fiind acum obișnuiți cu noul ritm de schimbare a nevoilor și obiceiurilor de banking”, spune Fater.

În privinţa previziunilor pe zona de dobândă, CEO-ul OTP Bank crede că a înregistrat un vârf al inflației la nivelul de 16,8% în luna noiembrie, sau cel puțin, vârful va fi atins curând, în primele două luni ale anului 2023. Pe de altă parte, cea mai recentă majorare a ratei dobânzii de referință de către BNR, la 7%, ar putea fi ultima pentru o anumită perioadă de timp. Tendințele și randamentele internaționale indică același sens, așa că pe termen mediu noul context ne va obișnui cu dobânzile actuale mai mari atât pentru credite, cât și pentru depozite. Cel puțin până când inflația este cu adevărat sub control și BNR va începe reducerea ratei de referință.

OTP Bank a încheiat 2022 cu rezultate financiare bune, a reuşit dublarea activelor şi nu crede într-o escaladare a ratei creditelor neperformante la nivel de sistem bancar

Schimbările au venit din toate direcțiile, pentru că un cost mai mare al banilor și o inflație în continuă creștere înseamnă în același timp un volum mai mic de credite, o capacitate mai redusă de a genera economii și declinul nivelului de încredere al consumatorilor în economiile locale sau europene. Desigur, inflația mai mare și ratele dobânzilor în creștere au făcut ca o mulțime de decizii financiare și de investiții să fie analizate amănunțit, iar companiile și persoanele fizice deopotrivă au devenit mai precaute din punct de vedere financiar. Ceea ce este un lucru cu adevărat bun, să vedem cum preocuparea pentru planificarea financiară câștigă teren chiar atunci când clienții au cea mai mare nevoie de ea.

Chiar și în acest context, OTP Bank a încheiat 2022 cu rezultate bune. Rezultatele bune înseamnă mai întâi o poziție financiară solidă și capacitatea de a oferi un cadru stabil al parametrilor de risc, prin evaluarea corectă și provizionarea acestor costuri. În acelasi timp, principalii indicatori ai bănci s-au îmbunătățit, cu un nivel bun al profitului operațional și al raportului cost-venit.

„Obiectivul de poziționare și de cotă de piață pentru OTP Bank este acum aproape, așa că îl vom urmări printr-o abordare echilibrată și îl vom atinge organic. În scenariul nostru, 2023 este o etapă importantă a dezvoltării băncii, pentru că acum integrăm și consolidăm toate rezultatele anterioare, precum dublarea valorii activelor pe parcursul ultimilor patru ani sau extinderea continuă a capacităților digitale și din rețeaua de agenții. Este o condiție de bază pentru a putea apoi sprijini planurile clienților noștri”, precizează Gyula Fater, CEO Bank România.   

Chiar dacă multe programe, în special cu garanţii guvernamentale, sau credite, amânate sau nu la plata rate ajung anu acesta la scadenţă, Fater este convins că „situația creditelor neperformante din 2008 – 2009 a fost o lecție cu adevărat costisitoare pentru români, una care sper că nu va fi uitată curând. Situația este destul de diferită acum, cu un alt tip de criză și context economic, un sector bancar mult mai puternic și capitalizat, o viziune mai sustenabilă asupra evaluării riscurilor și asigurarea lor”.

Bancherul precizează că, faţă de media europeană, industria bancară românească are un nivel mai suportabil al creditelor neperformante, sub 3%. Situația s-ar putea schimba până la revenirea creșterii economice din a doua parte a anului 2023, așa cum este estimat, dar bancherul nu se aşteaptă la o avalanșă de credite neperformante.

 

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...