ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui an şi a aplicat sancţiuni constând în amenzi şi confiscări în valoare de 32,5 milioane de lei.
AGERPRES - vin, 08 dec. 2023, 21:59
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie

„În luna noiembrie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuţii de control fiscal din ANAF: 3.948 de acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare), fiind stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 446.487.926 de lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 71.721.968 lei; 3.816 controale antifraudă, fiind estimate implicaţii fiscale în valoare de 112.073.350 de lei, respectiv fiind aplicate sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 32.494.783 de lei”, se arată într-un comunicat al ANAF transmis vineri către Agerpres.

Totodată, în vederea creşterii conformării voluntare la declarare, au fost comunicate contribuabililor, de către autorităţile de inspecţie fiscală, 1.407 notificări de conformare pentru riscuri fiscale prezumate de aproape 72 milioane de lei.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care, urmare a Notificării de Conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi, sau controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

„În lupta noastră împotriva evaziunii fiscale şi pentru o colectare eficientă a veniturilor, ne-am angajat să întărim transparenţa şi corectitudinea în sistemul fiscal. Prin intensificarea controlului în sectoarele cu risc ridicat, ne dorim să asigurăm o bază solidă pentru finanţarea proiectelor guvernamentale. Insistăm ca inspectorii noştri să nu fie doar vigilenţi în depistarea tranzacţiilor suspecte, ci şi să ofere suport şi informaţii clare contribuabililor. Educaţia fiscală este cheia prevenirii erorilor şi a inadvertenţelor, iar angajamentul nostru pentru respectarea drepturilor contribuabililor ramâne ferm. În drumul nostru spre un sistem fiscal modern, ne concentrăm asupra reorganizării şi transformării digitale, pentru a aduce eficienţa şi transparenţa în colectarea veniturilor”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Pentru creşterea conformării la declarare a contribuabililor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfăşoară în prezent, două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul: emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care reprezentanţii inspecţiei fiscale transmit contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate,în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz; efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de autorităţile fiscale, care au relevanţa pentru determinarea situaţiei fiscale.

Potrivit comunicatului, în scopul îmbunătăţirii relaţiei dintre ANAF şi contribuabili/plătitori, a fost elaborat un „Manual de control fiscal”, cu scopul de a constitui un ghid de conduită pentru activitatea de control fiscal atât din perspectiva administraţiei fiscale, cât şi din perspectiva contribuabililor/plătitorilor.

Pentru asigurarea transparenţei în relaţia cu contribuabilii/plătitorii, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală publică lunar o „Informare” privind cazurile semnificative identificate de organele de inspecţie fiscală în cadrul acţiunilor de inspecţie fiscală şi de verificări documentare efectuate în luna de referinţă. În cadrul „Informării” sunt prezentate diverse speţe rezultate din activitatea de control fiscal, care pot fi consultate de către contribuabili/plătitori şi pot fi avute în vedere pentru realizarea unei conformări fiscale corecte şi complete prin corectarea, în timp util, a eventualelor tratamente fiscale incorect aplicate şi implicit a declaraţiilor fiscale, după caz, astfel încât să fie evitată stabilirea ulterioară de obligaţii fiscale suplimentare în cadrul unui eventual control fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Directorul general al grupului german de inginerie Bosch, Stefan Hartung crede că va fi nevoie de vehicule echipate cu motoare pe combustie timp de cel puţin 35 de ani, până când va putea fi......
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, ...
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...