ANAF a colectat venituri bugetare de 88,275 mld. lei, în S1 2014, în creştere cu 3 mld. lei

Economica.net
23 07. 2014
anaf1_88652200

Administraţiile finanţelor publice au încasat în prima jumătate a acestui an venituri din taxe şi impozite de 84,315 miliarde lei, iar autoritatea vamală 3,96 miliarde lei.

Peste jumătate din veniturile colectate de ANAF – 44,645 miliarde lei – au fost încasate de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili /DGAMC/, în timp ce Direcţia Regională a Finanţelor Publice Bucureşti a încasat venituri din taxe şi impozite de 15,698 miliarde lei.

Din cele opt direcţii regionale ale ANAF, cea mai mică sumă a fost colectată de Direcţia Regională a Finanţelor Publice Craiova – 2,567 miliarde lei, care reuneşte judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

Pe judeţe, cele mai mari încasări din taxe şi impozite sunt realizate în Constanţa – 2,611 miliarde lei, Cluj – 1,93 miliarde lei, Prahova – 1,457 miliarde lei şi Braşov – 1,373 miliarde lei, iar cele mai mici în Mehedinţi – – 242,32 milioane lei, Ialomiţa – 257,24 milioane lei şi Călăraşi – 267,81 milioane lei.

În Bucureşti, încasările administraţiei finanţelor publice din cadrul ANAF au fost de 13,699 miliarde lei, iar în Ilfov – 1,998 miliarde lei.

În ceea ce priveşte autoritatea vamală, cele mai mari încasări au fost realizate la Direcţia Regională Galaţi – 1,557 miliarde lei, care reuneşte judeţele Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea, Buzău şi Brăila.

‘Un lucru important asupra căruia vreau ca toată lumea să aibă datele corecte – pe primul semestru al anului 2014 am încasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei în plus faţă de anul trecut, deci, dacă s-ar menţine acest trend, 6 miliarde de lei încasări suplimentare faţă de anul trecut. Important este însă că acest trend trebuie să crească, nu să se menţină doar în acest fel, atâta timp cât, în sfârşit, după nenumărate blocaje, avem în vigoare noul Cod al insolvenţei, atâta timp cât am aplicat schema de restructurare a ANAF în baza acordului şi a programului cu Banca Mondială, motiv pentru care, din aceste creşteri de încasări bugetare am putut să acoperim descreşterea deficitului. Noi nu rămânem la acelaşi nivel de venituri şi cheltuieli, ci având o scădere constantă a deficitului, practic, de fiecare dată, creşterea de venituri trebuie fie completată de scăderea unor cheltuieli bugetare’, a declarat marţi premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că modul de efectuare a inspecţiilor fiscale ale ANAF, în baza noii politici, s-a reorientat, în sfârşit, nu spre persoane fizice, ci spre companii, spre cei care plătesc taxe şi impozite în aşa fel încât cheltuielile bugetare să fie sustenabile şi politicile economice, aşa cum este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, să fie în continuare măsuri economice pe termen lung, care să sprijine crearea de locuri de muncă.