ANAF: Romprest a prejudiciat bugetul de stat cu 4,5 milioane euro

Romprest Service SA a cauzat un prejudiciu de 4,5 milioane euro bugetului de stat prin achiziţii fictive de servicii de curăţenie, potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale remis miercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 06 mai 2015, 12:30
ANAF: Romprest a prejudiciat bugetul de stat cu 4,5 milioane euro

Potrivit ANAF, administratorii Companiei Romprest Service SA, în calitate de lideri ai unei grupări infracţionale, au creat şi utilizat mai multe societăţi comerciale având drept scop realizarea de achiziţii intracomunitare nedeclarate de clorură de calciu, ascunzând adevărata natură a provenienţei mărfurilor prin declararea fictivă a unor tranzacţii comerciale, ulterior mărfurile ajungând fictiv pe circuitul Coresio Euroinvest SRL- JIF SRL- Euro Grup SRL la compania Romprest Service SRL, aceasta din urmă creându-şi avantaj fiscal reprezentând TVA deductibil şi impozit pe profit.

De asemenea, ANAF precizează că societatea a înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni privind achiziţii de prestări servicii constând în punerea la dispoziţie de personal muncitor de la societăţile menţionate, o mare parte din aceste servicii fiind nereale, provenind din achiziţii fictive, fie direct, fie prin intermediul unor agenţi economici cu un comportament fiscal inadecvat, aceştia având, la rândul lor, drept furnizori de servicii, societăţi care nu declară livrări.

Instituţia precizează că din verificările efectuate au rezultat indicii care conduc la concluzia că operaţiunile economice, ce au făcut obiectul actelor de sesizare înaintate unităţii de parchet, nu au fost efectuate în fapt, iar înregistrarea lor ca şi cheltuieli deductibile a avut ca scop majorarea artificială a cheltuielilor în vederea diminuării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de către societatea Compania Romprest Service SA.

‘Agentul economic verificat, împreună cu societăţile de pe lanţul de tranzacţionare care au sprijinit activitatea liderului grupării în tentativa acestuia de a ascunde urmele infracţiunilor asupra cărora exista suspiciunea că le-ar fi săvârşit, au contribuit la formarea unor circuite comerciale care să creeze aparenţa de legalitate în cazul circulaţiei mărfurilor şi serviciilor şi a deductibilităţii TVA, cât şi obţinerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene prin prezentarea cu rea credinţă de documente asupra cărora există suspiciunea rezonabilă că ar fi false. Prejudiciul estimat cauzat bugetului statului este în cuantum de circa 4,5 milioane euro’, precizează ANAF.

Potrivit instituţiei, compania Romprest Service SA a făcut obiectul verificărilor derulate de către Direcţia generală antifraudă fiscală în perioada 20 august – 11 decembrie 2014.

De asemenea, ANAF menţionează că aspectele constatate cu ocazia controalelor efectuate au fost supuse atenţiei organelor de urmărire penală competente, respectiv Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 37 de percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, liderul reţelei fiind omul de afaceri Florian Walter, care controlează firma de salubritate Romprest.

Giorgiana Hosu, procuror şef adjunct al DIICOT, a precizat, în context, că Walter se sustrage urmăririi penale şi este dat în consemn la frontieră.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler......
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...