1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

ANAF: Tot mai multe firme nu-şi plătesc datoriile, intră în insolvenţă sau devin inactive

Firmele au revenit la tendinţa înregistrată mai ales în anii 1997-1998 de a apela la creditul fiscal, respectiv de a nu-şi plăti datoriile către stat, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le recomandă să se îndrepte către creditul bancar, a declarat Mihail Constantin, vicepreşedinte ANAF.

11 oct, 2012 | Mediafax

"Din cauza gradului ridicat de îndatorare al firmelor fiscul este foarte vulnerabil şi scoate cu greu banii de la firme. Atunci când se execută bunurile acestora, toate sechestrele stau şi-şi pierd din valoare pentru că nu există apetit de cumpărare pe piaţă", a afirmat Constantin la o conferinţă pe teme economice organizată la BNR.

El a arătat că ANAF începe să treacă de la profilul economic pe care ar trebui să îl aibă la profilul juridic, angajând în ultima perioadă tot mai mulţi jurişti pentru a reprezenta instituţia în litigii cu firme.

Constantin a spus că ANAF se confruntă şi cu multe intrări în insolvenţă, prin care firmele se protejează faţă de fisc şi creditori, şi cu o tendinţă de "abandonare" a societăţilor comerciale, prin intrarea în inactivitate.

În plus, el a arătat că "circuitele evazioniste" reuşesc să se replieze tot mai rapid, creând astfel dificultăţi instituţiei de a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a instituţiei, programat pentru următorii patru ani, ANAF vizează să atingă un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% în prezent, potrivit reprezentantului Agenţiei.

În ţările dezvoltate indicatorul se situează la 94% din populaţie.

"Atunci când 94% din cetăţeni se conformează voluntar (la plăţile către fisc, n.r.) doar 6% au probleme. La noi procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implică o muncă anevoiască pentru ANAF, ceea ce poate determnina blocaje în activ noastră", a mai spus Constantin.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO