ANAF va emite decizii de anulare a plăţii CASS pentru persoanele exceptate de lege

ANAF va emite şi va comunica din oficiu decizii de anulare a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru cazurile în care a emis şi comunicat decizii de impunere pentru persoanele fizice care, potrivit prevederilor Legii privind reforma în domeniul sănătăţii şi evidenţelor transmise de CNAS către ANAF, aveau calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Economica.net - mie, 04 feb. 2015, 12:22
ANAF va emite decizii de anulare a plăţii CASS pentru persoanele exceptate de lege

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, reglementarea se va aplica indiferent dacă împotriva deciziei de impunere s-au exercitat ori nu căi de atac.

Guvernul a modificat Codul fiscal în urmă cu două săptămâni, prin Ordonanţă, în sensul exceptării de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a unor categorii de persoane, precum şi al clarificării unor categorii de venituri pentru care nu va fi datorată contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit actului normativ, categoriile de persoane fizice exceptate de la plata CASS şi categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuţie sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii cu vârste cuprinse între 18 ani şi de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

‘Aceste categorii datorează contribuţie, dar numai pentru situaţia în care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultura şi piscicultura’, se arată în document.

O altă categorie exceptată vizează tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului, dar în cazul în care aceştia realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, din activităţi independente, agricole, silvicultura şi piscicultura sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri datorează contribuţie.

Soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, dar şi persoanele persecutate politic de fostul regim comunist sau magistraţii înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice, în timpul regimului comunist, veteranii şi văduvele veteranilor de război fac parte de asemenea din categoriile exceptate de la plata CASS.

În aceiaşi situaţie sunt şi persoanele ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, şi luptătorii răniţi în revoluţia din Decembrie 1989, persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia; femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe ţară.

‘Pentru persoanele care au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul a contribuţiei este condiţionată de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului minim brut pe ţară stabilit prin hotărâre de Guvern. Dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuţia se calculează asupra plafonului’, se precizează în ordonanţă.

O alta modificare prevăzută de Ordonanţă vizează ‘extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură’.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...